Gemeente Arcen en Velden


---

Cultuuractiviteiten en gebouwen in de regio

Op het gebied van kunst en cultuur zijn er in de gemeente en in de regio (Maasduinen) diverse interessante monumenten en musea te vinden. Ook vinden er regelmatig muziekuitvoeringen, tentoonstellingen en cultuur-evenementen plaats.
U vindt achtergrondinformatie, foto's én een actuele cultuuragenda op de regionale kunst en cultuur website van de Maasduinen: www.kunstencultuurmaasduinen.nl

Kunstweekend 3 en 4 oktober 2009

Op 3 en 4 oktober 2009 vindt in de regio Maasduinen opnieuw het jaarlijkse KunstWeekend plaats.

Open ateliers
Tientallen kunstenaars en culturele instellingen in de gemeenten Arcen en Velden, Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Heumen openen op zaterdag en zondag hun deuren voor u. Bezoek de kunstenaars in hun eigen atelier en laat u voorlichten over het hoe en waarom van hun kunst. U bent welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Het complete overzicht van alle deelnemers in het gebied vindt u op:
www.www.kunstencultuurmaasduinen.nl. Ook kunt u de lijst met deelnemers hieronder downloaden. Meer informatie over de deelnemers vindt u ook op de folder Kunst en Cultuur Maasduinen.

Beeldentuin Maasduinenstaete
In de tuin van Maasduinen Staete in Bergen wordt door het IFMA Kunstcollectief tijdens het KunstWeekend een beeldentuin ingericht. U kunt hier werk bezichtigen van een tiental Nederlandse en enkele Duitse kunstenaars en galeristen. Ook kunt de kapel bewonderen die onlangs door het IFMA is ontworpen als tegemoetkoming aan een Verborgen Verlangen van één van de bewoners van Maasduinen Staete. Deze kapel wordt op zondag onthuld en ingezegend. Meer informatie over de beeldentuin vindt u op www.ifmakunstcollectief.nl.

Tentoonstelling Podium Roepaen
Podium Roepaen in Ottersum herbergt tijdens het KunstWeekend een overzichtstentoonstelling. Deze tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Jacques van Mourik en de Kunstgroep Kolonie Plasmolen. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er werk te zien van een groot gedeelte van de deelnemers aan het kunstweekend. De gezamenlijke presentatie maakt van het voormalige klooster met de rijke geschiedenis een goed punt om uw persoonlijke kunstroute te beginnen en te bepalen wie u tijdens het weekend wilt bezoeken. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op www.stichtingvanmourik.nl.

Lijst deelnemers kunstweekend 3 en 4 oktober 2009 Lijst deelnemers kunstweekend 3 en 4 oktober 2009

Nieuwe MaasduinenKaart verschenen

Voor de derde maal hebben de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Arcen en Velden gezamenlijk de uitgave Kunst & cultuur Maasduinen verzorgd.

Traditie
Aan het begin van de vorige eeuw ontstond in het uiterste noorden van Limburg, in Plasmolen, een kunstenaarskolonie in het voetspoor van de School van Barbizon en de Haagse School. Nog steeds zijn in de Maasduinen, de vier noordelijkste gemeenten van de provincie, vele tientallen professionele kunstenaars actief in vele disciplines.

Vijfenzestig
In totaal 65 Ateliers, beeldend kunstenaars, expositieruimtes, galeries, podia en organisaties zijn gebundeld op een handzame kaart, die ook nader ingaat op de rijke natuur en bijzondere monumenten per gemeente.

KunstWeekend
Een deel van deze adressen (gemarkeerd op de kaart) is tijdens het KunstWeekend Maasduinen, op 3 en 4 oktober 2009 geopend voor belangstellenden die graag een kijkje nemen in de keuken van de kunstenaars.

Gratis verkrijgbaar
De kaart is in een oplage van 15.000 stuks verschenen en gratis verkrijgbaar op meer dan 150 toeristische adressen in de regio. Hieronder kunt u de kaart downloaden.

Maasduinenkaart Maasduinenkaart

Concerten en tentoonstellingen in de gemeente

"NATUUR IN BEELD VAN POOL TOT POOL" IN FRANZ PFANNER HUIS ARCEN

In het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 in Arcen is van 5 september tot en met 11 oktober de expositie "Natuur in Beeld, van Pool tot Pool" te bezichtigen. De openingstijden zijn iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Buiten deze tijden is groepsbezoek op afspraak mogelijk. De toegang tot de expositie, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, is vrij. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

De expositie is opgebouwd met beelden van pooldieren van kunstenares Ineke Oudenhoven en aangekleed met informatiepanelen en beeldmateriaal van het Wereld Natuur Fonds. Ze laat de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid zien van de poolgebieden en hun bewoners.

Ineke van Oudenhoven is in 1937 te Leiden geboren en woont nu in Venlo. Zij volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Zij is al heel lang bezig met het uitbeelden van pooldieren en werkt hierbij met verschillende niveaus van abstractie en met verschillende materialen, zoals marmer, aluminium, brons en kristalglas. De beelden zijn uit een stuk gemaakt, maar ook samengesteld uit schijven, al of niet in kleur.
De gelaagdheid in veel van haar beelden is opmerkelijk en biedt allerlei toepassingsmogelijkhe-den. Door platte vormen naast of achter elkaar te plaatsen creëert de kunstenares volume. Ze werkt als het ware vanuit het platte vlak naar de derde dimensie toe.

Op zondag 6, 13 en 27 september en 4 oktober is Ineke van Oudenhoven in het Franz Pfanner Huis aanwezig om voor belangstellenden haar werken toe te lichten.

Het Wereld Natuur Fonds zet zich al meer dan 40 jaar actief en met succes over de hele wereld in voor de natuur en wil de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde voor de huidige en toekomstige generaties beschermen. Het Fonds wil een wereld tot stand brengen, waarin mens en natuur in harmonie leven. Met haar medewerking aan de expositie vraagt zij aandacht voor het belang en het behoud van de witte Noord- en Zuidpool en de vele bijzondere dieren, die daar leven.

Voor nadere informatie kan men bellen met Henk Linders (077-3547546) of de webpagina www.roompot.nl/franzpfannerhuis raadplegen.

PROGRAMMA 2009 Franz Pfanner Huis

7 februari t/m 5 april 2009
Tentoonstelling "Indija Made-By" i.s.m. Mondiaal Platform Venlo.

5 april 2009
Passieconcert met medewerking van de groep Stikl Glik (klezmer).

10 april 2009
Goede Vrijdag Meditatie (aanvang 20.00 uur).

25 april t/m 1 juni 2009
Tentoonstelling "Glaswerk in Glas in Lood".

7 juni 2009
Zomerconcert. Madrigalenconcert met Vocaal Ensemble Quint o.l.v. Wim van Gardingen en blokfluitensemble Zephyrus.

5 september t/m 11 oktober 2009
Tentoonstelling "Natuur in Beeld" i.s.m. het Wereld Natuur Fonds.

18 oktober 2009
Herfstconcert met kamerkoor Cantate uit Venlo o.l.v. Dion Ritten uit Venlo.

31 oktober t/m 29 november 2009
Tentoonstelling "Arcen en Velden, onmiskenbaar!" (onder voorbehoud).

29 november 2009
Extra concert met ensemble Agimont (17e en 18e eeuwse muziek) in het kader van afscheid 208 jaar gemeente Arcen en Velden (onder voorbehoud).

13 december 2009
Advents- en Kerstconcert (Slavisch Byzantijns) met Vocaal Ensemble Slava o.l.v. Jean Lambrechts uit Brunssum.

Algemene informatie
De tentoonstellingen worden in de regel op de zondag voorafgaande aan de bovengenoemde openingsperiode officieel om 15.00 uur geopend. Iedereen is daarbij welkom. De exposities zijn in het weekend gratis te bekijken van 13.00-17.00 uur. Giften zijn welkom.

De concerten duren van 11.30 tot ±13.15 uur. Plaatsreservering is mogelijk via 077-4732025 of franzpfannerhuis@home.nl . Entree EUR 7,50 p.p. Er zijn 110-125 zitplaatsen. Vol is vol.

Meer info via franzpfannerhuis@home.nl of via 077-3547546 (H. Linders), 077-4732025 (W. Janssen) of www.roompot.nl/ franzpfannerhuis. Enkele weken voor aanvang van de activiteit is meer informatie op deze site aan te treffen.

---