Gemeente Heerenveen


---


---

Museumgasten - zaterdag 3 oktober 2009: Youp van 't Hek en Nynke Laverman in Museum Belvédère in Heerenveen

Op zaterdag 3 oktober 2009 brengt de AVRO op Nederland 2 in KunstUur het programma Museumgasten. In deze serie worden bekende Nederlanders meegenomen naar musea in Nederland en vellen zij er hun oordeel over. Is het een aanrader, wat is goed, wat kan beter? In het programma wordt die mening onderbouwd, maar nadrukkelijk niet voorgeschreven. Kritiek mag en moet. In deze uitzending een bijzondere ontmoeting tussen cabaretier Youp van Ât Hek en de talentvolle Friese zangeres Nynke Laverman.

Midden in het prachtige Friese weidelandschap, tussen landgoed Oranjewoud en de Hollandse koeien ontdekken Nynke Laverman en Youp van 't Hek dat ook het Noorden van Nederland voldoende schilderstalenten voorbrengt. De collectie van het Belvédère Museum mag er zijn. Het zijn veelal werken die een duidelijke band hebben met het omliggende landschap. Vaak heldere kleuren, soms abstract, soms realistisch maar allemaal met een typische Nederlandse sfeer.
Daarnaast bezoeken ze ook het voormalig atelier van de inmiddels overleden schilder/kunstenaar Harmen Abma. Ze ontmoeten de kinderen Abma die het erfgoed van hun vader met veel liefde beheren. Abma is een typisch voorbeeld van het soort kunstenaars waar het Belvédère Museum zich op richt. Dit najaar is er van Harmen Abma een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Museumgasten is een programma van AVRO Kunst. AVRO Kunst verzorgt kunstprogramma's en activiteiten rondom het thema (beeldende-) kunst en cultuur.
Museumgasten, in KunstUur, zaterdag 3 oktober 2009 bij de AVRO op Nederland 2.


---