NCRV

Het 3e Testament

De Verbeelding

Zaterdag 3 oktober

19.00 uur, Nederland 2

Verwerking van beelden

Beelden helpen bij verwerking

Beelden oproepen gebeurt constant letterlijk in de kunst; door film en fotografie. En figuurlijk in ons hoofd. Beelden helpen ons de werkelijkheid vorm te geven. In Het 3e Testament gaat het om de kracht van het beeld. Drie verhalen over beelden die troost geven, beelden die de fantasie prikkelen en beelden die je langzaam maar zeker ook kwijt kunt raken.

Hannes Wallrafen was een begenadigd fotograaf, tot hij 5 jaar geleden door een erfelijke ziekte nagenoeg blind werd. Nu verkent hij de wereld van het geluid. Wat betekent het om zo radicaal het roer te moeten omgooien? Wat betekent het als er geen nieuwe beelden meer op je netvlies verschijnen? Kan geluid het beeld vervangen?

Joe Baele is een verhalen verteller, een hedendaagse troubadour, die met zijn paard en wagen de dorpen en steden in Vlaanderen aandoet. Met zijn vertellingen, levensverhalen voor jong en oud, brengt hij in de hoofden van zijn publiek, beelden tot leven.

De Stichting Make a Memory is een initiatief van vakfotografen. Met hun camera bieden zij ouders en familie van ernstig zieke of pas overleden kinderen troost, door fotoâs te maken van hun kind. Een verhaal van ouders die recent hun te vroeg geboren baby verloren en van de fotograaf die de fotoâs nam.