Gemeente Enkhuizen

Open dag Fitness 55+ Enkhuizen Actief

De Stichting Senioren- en Gehandicaptenbegeleiding Enkhuizen biedt fitness aan speciaal voor 55-plussers, in samenwerking met verzorgingshuizen Overvest en Westerhof, Enkhuizen Actief, Sportservice West-Friesland en de gemeente Enkhuizen. Geïnteresseerden kunnen kennismaken met fitness op de Open Dag op zaterdag 3 oktober a.s. tussen 10.00 12.00 uur in Verzorgingshuis Overvest, Lijsterbesstraat 2 Enkhuizen. De Open Dag wordt opgeluisterd door een ludiek optreden van Enkhuizer actrice Nel Goos.

Fitness voor senioren

Bij fitness denkt u misschien aan iets voor jonge gezonde mensen. Maar als u de 55 gepasseerd bent is het net zo belangrijk om te (blijven) bewegen. Bij de Stichting Senioren- en Gehandicapten-begeleiding kunt u eenmaal per week een uurtje komen fitnessen. Ook als u een chronische aandoening of een lichamelijke beperking/handicap heeft, bent u van harte welkom. Bij fitness voor senioren worden de oefeningen op uw mogelijkheden afgestemd. U werkt in een ongedwongen sfeer op uw eigen niveau aan uw kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. U doet dat met gerichte oefeningen en met behulp van diverse fitnesstoestellen. U kunt daarbij denken aan fietsen, roeien, kracht-, rek- en strekoefeningen.

Goed voor een mens

Bewegen is goed voor een mens. Het houdt de spieren en gewrichten soepel en vergroot het uithoudingsvermogen. Maar het is ook goed voor uw hart- en bloedvaten,weerstand tegen ziekten en het maakt dat men zich beter voelt. Een goede conditie is een voorwaarde om zelfstandig te blijven functioneren en verkleint de kans op vallen. Bovendien wijst steeds meer onderzoek uit dat bewegen een positief effect heeft op het geheugen en het reactievermogen.

Valpreventie

Eén van de oorzaken van letsel bij senioren is vallen. Met alle gevolgen van dien. Regelmatige balansoefeningen kunnen een belangrijke rol spelen bij de preventie van het vallen. Het helpt het lichaam alert te reageren op onverwachte gebeurtenissen zoals struikelen. In een aantal lessen geven wij extra aandacht aan valpreventie; daarna wordt het geïntegreerd als vast onderdeel tijdens de les.

Hoe werkt het fitnessen?

Het programma bestaat uit:
een intakegesprek
persoonlijk trainingsprogramma
In een vrijblijvend intakegesprek met een fysiotherapeut wordt de fysieke conditie getest en een trainingsprogramma opgesteld. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de mogelijkheden én met wat de deelnemer zelf voor ogen heeft. Ieder werkt aan zijn/haar doel, dat kan variëren van fit blijven, zelfstandig boodschappen doen of traplopen tot meer uithoudingsvermogen of soepelere spieren en gewrichten.

Doordat er gesport wordt in een kleine groep is persoonlijke aandacht gegarandeerd. Samen met circa 8 deelnemers kunt u 13 weken lang werken aan een persoonlijk trainingsschema en uitproberen of fitness iets voor u is. Daarna kunt u beslissen of u met fitness verder wilt gaan. Fitness voor senioren vindt uiteraard plaats onder deskundige leiding.

Kosten en meer informatie

Intakegesprek 10,-
Persoonlijk trainingsprogramma (13 weken) 40,-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen Terwindt, tel. (0228) 314312 van
Stichting Senioren- en Gehandicaptenbegeleiding. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl