Expositie Nederlands talent met werk van Tanja Koelemij in Amersfoort


AMERSFOORT, 20090917 -- Op de Krommestraat 22 in Amersfoort opent op zaterdagmiddag 3 oktober 2009 galerie 't Pleintje een nieuwe expositie met werk van de kunstenares Tanja Koelemij. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door top-talent Martine Wijers (viool & piano).

In de galerie haar jaarlijkse serie bedoeld om talentvolle, beginnende kunstenaars een podium te bieden, ditmaal ruimte en aandacht voor het werk van Tanja Koelemij (1970).

Het werk van deze kunstenares lijkt in de tijdgeest te zijn verdwaald. Even waan je jezelf terug in de overgang van de romantiek naar de wereld van de impressionisten, terug ook in de tijd van Isaac Israëls en zelfs Jan Sluijters. De energie die door middel van kwaststreken wordt weergegeven is voor Koelemij uitgangspunt. Sfeer en kleur spelen een hoofdrol. Bijzonder is de wijze waarop een emotie, ingetogen of juist vol passie, wordt verbeeld.

Koelemij: "Hoewel ik met acrylverf werk, gebruik ik dat vaak op een 'olieverfachtige manier'. Ik werk veel met de 'nat-in-nat-techniek'. De kleuren die ik gebruik zijn klassiek."

"Ik ben zeer bevlogen en kan me echt vol overgave storten op het schilderen. Ik denk dat je om steeds beter te worden er helemaal voor moet gaan.
Ik heb verschillende schilders als voorbeeld, zoals Monet, van Gogh, Degas en ook het tekenachtige van Toulouse-Lautrec vind ik erg bijzonder. Daarnaast vind ik Rembrandt geweldig, hij is natuurlijk meester op vele vlakken vooral van het licht. In sommige van zijn schilderijen gebruikt hij één lossere penseelstreek, vooral in de donkere gedeeltes van het schilderij. Dat vind ik knap, in één penseelsteek iets neerzetten. Ik heb 3 jaar in Tokio gewoond (vanaf mijn 26ste) en daar o.a. Japans en Kanji (Japans schrift) gestudeerd. Daar leer je dat Kanji in een bepaalde volgorde moet worden opgetekend. Vooral ook hoe moeilijk het is om één losse ongeknutselde streek perfect neer te zetten.

Vaak probeer ik met mijn werk de subtielere emotie of associatie op te roepen. In deze expositie bij galerie 't Pleintje is een belangrijke leidraad voor mij: de passie van dirigenten en muzikanten voor hun muziek. Dirigeren van muziek betekent ook de regie in handen hebben; een machtig en harmonieus gevoel. Een soort droomwens die op sommige momenten in je leven bewaarheid wordt. Op één of andere manier duurt dat mij nooit lang genoeg."

Galerie 't Pleintje kijkt uit naar deze expositie. Op zaterdag 3 oktober is de feestelijke opening en Tanja zal aanwezig zijn. Muzikale omlijsting wordt verzorg door top-talent Martine Wijers (viool & piano). Mis het niet!

De expositie is tot en met 21 november 2009 te bekijken. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag en elke 3de zondag van de maand: 13.00 -17.00 uur
U bent van harte welkom!
Voor meer informatie: pleintje@heibel.nl
Website: www.heibel.nl





Ingezonden persbericht