Ingezonden persbericht


(Embargo tot zaterdag 3 oktober, 17.30u)

Hattem, 29 september 2009

De heer T. Friesema benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau

Zaterdagavond 3 oktober a.s. wordt de heer T. Friesema (1946) benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers, zal de heer Friesema de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreiken tijdens een gezellige bijeenkomst na afloop van het jaarlijkse 'molen-uitje' van de vrijwilligers van molen 'De Fortuin'. De uitreiking vindt om ca. 16.45 uur plaats in het Nederlands Bakkerij Museum Het Warme Land, Kerkhofstraat 13 te Hattem.

De heer Friesema is sinds 1984 werkzaam als vrijwillig molenaar bij de Korenmolen "De Fortuin" te Hattem. Samen met zijn mede-molenaars zorgt hij ervoor dat de karakteristieke molen van Hattem zijn werk goed blijft doen. Hij is het vaste aanspreekpunt van derden als het om de molen gaat. Als molenaar heeft hij zich niet alleen beperkt tot de molen van Hattem. Sinds 1984 zet hij zich tevens, alhoewel woonachtig in de provincie Gelderland, in voor de afdeling Overijssel van het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Al 25 jaar is hij gastmolenaar voor leerling-molenaars en geeft hij zijn kennis en ervaring aan hen over. Daarnaast is hij al meer dan 15 jaar actief als examinator voor de toelatingsexamens. Van de heer Friesema kan daarom met recht gesteld worden dat hij zijn steentje bijgedragen heeft aan het behoud van de molen in Hattem én aan het behoud en vergroten van het molenaarsbestand van Overijssel.

Verder kan van de heer Friesema gemeld worden dat hij zich niet enkel heeft gericht op molens, maar dat hij zich ook jarenlang kerkelijk heeft ingezet door vele jaren zijn medewerking te verlenen aan het onderhoud van de kerkgebouwen en de pastorie van de plaatselijke Rooms Katholieke parochie.

Van de heer Friesema mag zonder enige terughoudendheid worden gemeld dat hij zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen hierbij heeft geïnspireerd. De wijze waarop hij zeer lange tijd maatschappelijk heeft gefunctioneerd - en nog steeds functioneert - onderscheidt betrokkene van anderen en getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling.


Noot voor redacties