Ingezonden persbericht


Persbericht 21 september 2009

Kom op stoom bij De Cruquius!

Op zaterdag 3 oktober staat voormalig stoomgemaal De Cruquius weer helemaal in het teken van 'STOOM'. Wij organiseren dan een Stoomdag: een groots opgezet festival met veel stoomactiviteiten waaraan bezoekers, jong en oud, kunnen meedoen. Met een entreekaartje plus een speciale 'stoomstrippenkaart' kunnen bezoekers van alles zien en beleven:

Rijd mee met een stoomlocomotief; in de tuin staan en rijden verschillende stoommachines, zoals een op schaal nagebouwde smalspoorlocomotief. Dit soort locomotieven werd vroeger gebruikt voor bijvoorbeeld transport van klei bij steenfabrieken of suikerriet op plantages. Ook zijn er stoomtrekkers waar je op mee kunt rijden. En vaart er een heuse stoomboot! In het museum is ook van alles te zien en te beleven. Experimenteer zelf met modelstoommachines tijdens het stoompracticum. Ontdek de kracht van stoom tijdens de proefjes van het stoomlab. Met de theatergroep Living History ga je terug in de tijd van de stoommachines en beleef je het spannende verhaal 'Sabotage op De Cruquius'. Je kunt je pas echt goed inleven als je zelf ook verkleed bent als bijvoorbeeld machinist, kolensjouwer of olieman; in de verkleedkist van het museum zit kleding genoeg. De voorstelling gaat om 13.00 uur en 15.00 uur van start. En natuurlijk krijg je de Cruquiusmachine, de grootste stoommachine ter wereld, in beweging te zien! De cilinder van de machine heeft een doorsnee van 3,66 meter! Deze reusachtige machine drijft acht balansarmen aan die elk 10.000 kilo wegen en als tentakels naar buiten steken. Buiten zitten de balansarmen vast aan de zuigers van acht gigantische waterpompen: samen brachten die ooit bij elke slag van de stoommachine 64.000 liter water omhoog! Ook de Arkelse Dam, de oudst bewaard gebleven stoommachine van Nederland, is in het museum nog in beweging te zien. Deskundige vrijwilligers geven uitleg bij deze machtige machines en laten ze echt bewegen. Naast onze eigen stoommachines zijn er speciaal voor deze dag prachtig werkende stationaire stoommachines op schaal te bewonderen. Kortom reden genoeg om op 3 oktober bij Museum De Cruquius langs te gaan en op stoom te komen!

Bereikbaarheid:
Let op! Op deze zaterdag 3 oktober kan er niet met de auto geparkeerd worden bij het museum. Probeer alstublieft met de fiets of met het openbaar vervoer te komen (bus 140, Haarlem - Hoofddorp, halte 'Ringvaartbrug Cruquius'). Komt u toch met de auto dan kunt u eventuele passagiers afleveren bij het museum, maar direct daarna word u gedirigeerd naar het parkeerterrein van Paswerk, aan de Spieringweg 835. Vanaf dit parkeerterrein rijden pendelbusjes naar het museum. U kunt op deze dag dus niet op het parkeerterrein van het museum terecht.

De stoomdag wordt mede mogelijk gemaakt met hulp van 'De Waterlelie', Expertisecentrum Onderwijs & Epilepsie. Kijk voor het uitgebreide programmaoverzicht en voor verdere informatie op de museumwebsite.

Kosten:
Stoomstrippenkaart: E2,50 (voor kinderen)
Entree museum:
Tot 6 jaar: gratis
Tot 18 jaar: E2, 50
Volwassenen: E5, -
65+: E3,75

Informatie Museum De Cruquius
Adres: Cruquiusdijk 27, 2142 ER CRUQUIUS
Parkeren: Spieringweg 835, 2142 ED CRUQUIUS
Tel: 023-5285704
Email: info@museumDeCruquius.nl
Website: www.MuseumDeCruquius.nl
Openingstijden Stoomdag: 11.00 tot 17.00 uur
Contactpersoon: Janneke Oldenbeuving, educator

---- --