Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C HT

Monitor Borstkanker geeft borstkankerpatiënten stem in zorgkeuze

Lancering van de Monitor Borstkanker tijdens lustrumviering 3 oktober met Prinses Máxima en minster Klink van VWS

23 september 2009 - In aanwezigheid van Prinses Máxima presenteert minister Klink van VWS op 3 oktober de Monitor Borstkanker tijdens de lustrumviering van BVN. De monitor is het eerste instrument dat ervaringen van patiënten koppelt aan behandelinformatie van ziekenhuizen. Op die manier wordt de kwaliteit van zorg inzichtelijk voor een breed publiek en krijgen borstkankerpatiënten een nadrukkelijke stem in hun zorgkeuze. De Monitor Borstkanker is gefinancierd door Stichting Pink Ribbon.

De Monitor is een online instrument dat de kwaliteit van de borstkankerzorg in de Nederlandse ziekenhuizen inzichtelijk maakt en daarmee mensen helpt bij het kiezen van hun eigen zorg. Uniek aan de Monitor is dat deze zowel informatie geeft over ziekenhuizen en de zorg die zij leveren, als over de ervaringen van patiënten met de geleverde zorg. Zo wordt voor mensen met borstkanker (en hun familie) duidelijk wat zij van een ziekenhuis mogen verwachten. Op basis van die informatie kunnen zij - liefst met behulp van hun huisarts - beter kiezen waar zij zich willen laten behandelen. Daarnaast kunnen zorgverleners en zorginstellingen de gegevens gebruiken om de zorg op een hoger kwaliteitsniveau te brengen. Vanaf 1 januari 2010 gaat de Monitor online. De Monitor Borstkanker is ontwikkeld in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.

Moeilijke keuze
Ondanks de uitgebreide informatie die de Monitor Borstkanker biedt, blijft het voor mensen die net de ingrijpende diagnose borstkanker hebben gekregen moeilijk om te bepalen welk ziekenhuis de beste zorg voor hen biedt. Daarom geeft BVN, op basis van een set kwaliteitseisen ziekenhuizen die aan deze eisen voldoen, een roze lintje. Dit lintje is zichtbaar in de Monitor.

Voorbeeldfunctie
In het huidige speelveld van kwaliteitskeurmerken en transparantie-initiatieven neemt de Monitor Borstkanker een koploperspositie in door zowel zorginhoudelijke kwaliteit als patiëntervaringen gezamenlijk inzichtelijk te maken. De Monitor kan daarmee een voorbeeld zijn voor de vele andere initiatieven op dit gebied. BVN streeft er nadrukkelijk naar de ontwikkelde formule breder in te zetten. Zo kan de Monitor model staan voor de ontwikkeling van keuze-instrumenten voor andere kankersoorten.

BVN viert haar 30-jarig bestaan op 3 oktober met een lustrumviering in DeFabrique in Utrecht. Tijdens deze viering presenteert BVN de Monitor. Uitgebreide informatie over het programma vindt u op www.borstkanker.nl.

------------------------------