NIOD


17.9.2009
Niod-medewerker David Barnouw spreekt 3 oktober over goed en fout in de Nederlandse speelfilm

Nationaal Monument Kamp Vught houdt een studiedag waarin goed en fout centraal staan, en ook aandacht wordt geschonken aan de omstanders. Katrin Himmler en Chris van der Heijden verzorgen de inleidingen en daarna volgen nog vijf deelbijeenkomsten. NIOD-onderzoeker David Barnouw verzorgt tijdens deze dag een deelbijeenkomst over het thema goed en fout in de Nederlandse speelfilm.

Programma
Dagvoorzitter: Ad van Liempt, hoofd geschiedenis NPS, eindredacteur van De Oorlog en auteur van o.a. Kopgeld (2002) Vanaf 9.30 uur: inloop, ontvangst
10.10: welkomstwoord door Jeroen van den Eijnde, directeur Nationaal Monument Kamp Vught 10.15: voordracht door Chris van der Heijden: historicus, schrijver en publicist. Hij schreef onder meer Grijs verleden (2001) 11.00: voordracht door Katrin Himmler, politicologe en auteur van De gebroeders Himmler: een Duitse familiegeschiedenis (2007) Engels sprekend 12.05: deelbijeenkomst 1
13.00: lunch
13.45: deelbijeenkomst 2
14.30: pauze
14.50: presentatie tv-serie De Oorlog (aanvang najaar 2009) door Ad van Liempt 15.50: afsluiting, borrel

Deelbijeenkomsten
NB: U kunt deelnemen aan twee van de vijf deelbijeen-komsten.


1. Het Philips-Kommando in Kamp Vught. Peter Klein is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij schreef met Justus van de Kamp 'Het Philips-Kommando in Kamp Vught' (2003).


2. Goed en fout in de Nederlandse speelfilm. David Barnouw, onderzoeker en voorlichter bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij is voorzitter van de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid. Deze vereniging houdt zich bezig met de relatie tussen audiovisuele media en geschiedenis.


3. Kinderen van twee kanten. Rozette Kats en Tineke van Hal. Rozette Kats overleefde de Jodenvervolging in de onderduik; Tineke van Hal is dochter van een NSB'er. Beide vrouwen zetten hun levenservaring positief in door het geven van gastlessen op onder meer scholen via het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden.


4. Over de geest van het verzet. Tom de Ridder is socioloog voor COGIS, het kennisinstituut voor de sociale en psychische gevolgen van oorlog, vervolging en geweld. In september 2009 verschijnt zijn boek 'De geest van het verzet: Ex-politieke gevangenen uit '40-'45' over de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen (Expogé).


5. Srebrenica en de vraag naar goed of fout. Christ Klep is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de internationale betrekkingen, met name defensievraagstukken en mensenrechten. Klep promoveerde op een onderzoek naar drie recente vredesmissies in Somalië, Rwanda, Srebrenica. In hoeverre zijn de gebeurtenissen rondom de val van Srebrenica van invloed geweest op ons denken over goed en fout tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Raadpleeg meer informatie de website van het Nationaal Monument Kamp Vught. U kunt zich via deze site ook aanmelden voor de studiedag.