Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 25 September 2009

EEN ZELDZAME PENNING OP HET ONTZET VAN LEIDEN

Vanaf zaterdag 3 oktober aanstaande is op Paleis Het Loo een exemplaar te zien van de penning op het ontzet van Leiden. Deze gouden triumphpenning is uiterst zeldzaam. Het stuk dat nu te zien is, werd kort geleden door de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden verworven.

Eind mei 1574 werd de stad Leiden geheel en al door Spaanse troepen ingesloten. Na een langdurig beleg werd het omliggende land begin augustus onder water gezet. Op 3 oktober 1574 slaagde een vloot van watergeuzen onder leiding van admiraal Boisot erin om de stad definitief te ontzetten.

Op 1 november 1574 besloten de Staten van Holland om ter herinnering aan het ontzet gouden penningen te laten slaan. Op de penningen, waarvoor Gerard van Bylaer als stempelsnijder van de Hollandse Munt te Dordrecht de stempels sneed, wordt de aftocht van de Spaanse troepen vergeleken met de mislukte belegering van Jeruzalem door de Assyrische koning Sanherib. Op de voorzijde wordt Sanheribs leger door een engel uit het tentenkamp verjaagd, terwijl de keerzijde het silhouet van de stad vertoont, afgebeeld boven een weergave in vogelvlucht van de Spaanse troepen die het beleg afbreken en de schepen van de naderende watergeuzen. Niet alleen de Staten van Holland, maar ook de burgemeesters en de universiteit van de stad Leiden reikten gouden exemplaren van Van Bylaers penning uit. En ook de Staten-Generaal maakten gebruik van de penning op het ontzet van Leiden: tot 1598 schonken zij dergelijke triumphpenningen, hangend aan kettingen van goud, aan buitenlandse ambassadeurs die naar hun vaderland terugkeerden.

De bijzondere gouden penning is tot en met 6 december aanstaande te zien in de Vestibule van Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. NB de Oostvleugel

en het Museum van de Kanselarij zijn geopend vanaf 13.00 uur. Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten. Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg). Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald.




Ingezonden persbericht