Provincie Antwerpen


Heemdag 2009: Heemkundige ontmoetingsdag buigt zich over de relatie tussen stads- en plattelandsmentaliteit

Zaterdag 3 oktober ­ 9.15 tot 18 uur ­ Provinciehuis Antwerpen

Zorgde de verstedelijking voor de teloorgang van het platteland? In de Middeleeuwen is er duidelijk een verschil tussen de stads- en de plattelandsmentaliteit. Vanaf de 19de eeuw groeit de invloed van de stad en wordt ook de mentaliteit op het platteland 'verstedelijkt'. Is dit nadelig voor het platteland? Maar ook: werden door de verstedelijking en de migratiestromen de beste, meest ondernemende krachten vanuit het platteland naar de stad weggezogen? Over deze vragen buigen meer dan honderdvijftig heemkundigen uit heel Vlaanderen zich op zaterdag 3 oktober in het Provinciehuis in Antwerpen. Aanleiding is de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen vzw. Dagspreker Peter Stabel betoogt dat de stedelijke 'way of life' domineert in de middeleeuwen en de vroege nieuwe tijd. Anne Winter spitst haar lezing dan weer toe op migratienetwerken en plattelandsvlucht in de lange negentiende eeuw. In de namiddag toetsen de deelnemers de theorie aan de praktijk tijdens een geleid bezoek aan de beluiken en het eco-museum Turninum in Deurne met aansluitend een wandeling door het Sint-Fredeganduskerkhof. Aan het einde van de dag worden traditioneel twee eremerken uitgereikt. Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Dit eremerk wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Het Joachim Beuckelaer-eremerk ­ genoemd naar de 16de-eeuwse Antwerpse schilder die als de 'meester' van vrucht en vlees, van keuken en koken wordt beschouwd ­ wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie hoog houdt. Journalisten zijn van harte welkom om deze Heemdag bij te wonen. De slotzitting met de uitreiking van de eremerken en speech van gedeputeerde Ludo Helsen vindt plaats om 16.30 uur in het Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. Aansluitend is er mogelijkheid om een interview af te nemen van de laureaten. Het gebeuren wordt feestelijk afgerond met een receptie, aangeboden door de provincie Antwerpen.

Programma
9.15 uur:
Onthaal en koffie
10 uur:
Welkomstwoord door Fons Dierickx, voorzitter Heemkunde Vlaanderen vzw. Toelichting thema door Karel van den Bossche, voorzitter Heemkunde Gouw Antwerpen vzw 10.15 uur:
Lezing 'Toen Vlaanderen nog verstedelijkt was: dominantie van de stedelijke "way of life" in de middeleeuwen en de vroege nieuwe tijd' door Peter Stabel, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, Universiteit Antwerpen, Centrum voor Stadsgeschiedenis 11 uur:
Intermezzo: volksvertellers van de Heemkundige Kring Scilla 11.10 uur:
Lezing 'Het dorp in de stad? Plattelandsvlucht, verstedelijking en migratienetwerken in de lange negentiende eeuw (1750-1914)' door Anne Winter, postdoctoraal onderzoeker FWO Vlaanderen verbonden aan de VUB 11.55 uur:
Intermezzo: volksvertellers van de Heemkundige Kring Scilla 12.05 uur:
Lunch
14 uur:
Bezoek aan Turninum-Volksmuseum en het Sint-Fredeganduskerkhof (alternatief bij regenweer: Zilvermuseum Sterckshof) 16.30 uur:
Slotzitting in het provinciehuis met uitreiking van het Jozef Weyns-eremerk en het Joachim Beuckelaer-eremerk (door gedeputeerde Ludo Helsen), gevolgd door receptie

Praktische info
wanneer:
Zaterdag 3 oktober van 9.15 uur tot ongeveer 18 uur waar:
Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Bevestiging
Ja, ik ben aanwezig
Nee, niet aanwezig maar ik wens wel de persmap toegestuurd te krijgen Perscontact:
Daphné Maes (consulent)
tel.: +32 (0)15 20 51 74 of +32 (0)486 35 79 64 (dag zelf) daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be

Fons Dierickx (voorzitter)
tel.: +32 (0)53 21 61 72