Ingezonden persbericht


Mr. Alberto: The Honorary Afghan

Barmhartige Italiaanse fysiotherapeut behandelde bijna

100.000 Afghaanse slachtoffers

In deze documentaire het verhaal van een zeer bijzonder mens in Afghanistan : Mr. Alberto, een man die bijna 100.000 oorlogsslachtoffers (voornamelijk van landmijnen) heeft behandeld. Het is het buitengewone verhaal van de 'vreemdeling' die een legende is geworden in een land, ver weg van zijn vaderland. En het is het nog nooit eerder vertelde verhaal van oorlogsslachtoffers die, ondanks het gemis van een of meerdere ledematen, dankzij het moedige optreden van een medemens, een nieuwe kans in hun leven hebben gekregen.

De Italiaanse fysiotherapeut Alberto Cairo arriveerde in Afghanistan in 1989. De Sovjet troepen hadden zich zojuist teruggetrokken uit het land, en Alberto was niet van plan lang te blijven. Bijna 20 jaar later is hij nog steeds in Kaboel, waar zijn orthopedisch centrum uitgegroeid is tot de grootste Rode Kruis faciliteit voor fysieke revalidatie ter wereld. Er werken 250 lokale stafmensen- allen gehandicapt - en er zijn sinds 1988 tienduizenden patiënten behandeld, waarvan driekwart voor het missen van een of meerdere ledematen.

Het verhaal wordt verteld door CNN's Christiane Amanpour en geïllustreerd met exclusieve foto's, gemaakt door de meermaals bekroond fotograaf James Nachtwey. Mr. Alberto: the Honorary Afghan brengt het verhaal over hoe één mens het verschil kan maken voor duizenden anderen.

"Mr. Alberto: The Honorary Afghan" duurt een half uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 3 oktober om 19.00 uur en 22.30 uur

Zondag 4 oktober om 19.30 uur


---

Noot voor de redactie (