Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 01-10-2008

AANDACHT VOOR AKTIE TOMAAT IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 3 oktober, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


* Na vijftien jaar onderzoek naar de correspondentie van Vincent van Gogh is er het langverwachte standaardwerk: zes delen met alle geïllustreerde brieven van de meester zelf. 'Deze nieuwe brieveneditie brengt het genie en de mens Vincent van Gogh dichterbij dan ooit', aldus Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. Een tentoonstelling én een internetsite begeleiden de lancering van de boeken. Te gast wetenschappelijk medewerker Nienke Bakker, die de Franse brieven voor haar rekening heeft genomen.
* Column van Arjan Peters.

* Het is 40 jaar geleden dat de toneelwereld werd opgeschrikt door de Aktie Tomaat. Tijdens de voorstelling 'De Storm' van de Nederlandse Comedie vlogen de tomaten door de zaal. Studenten van de Toneelschool en Dramaturgie protesteerden tegen het uitblijven van vernieuwing in het toneel en het toneelbestel en tegen het 'Bourgeoistoneel' van de Nederlandse Comedie in het bijzonder. De gevolgen voor het Nederlands toneel van deze actie zijn vanaf deze week te zien op de tentoonstelling 'Theater na Tomaat' in het Amsterdams Historisch Museum. Te gast theaterdocent Rob van der Zalm, theaterdocent en Shireen Strooker, actrice en regisseuse.
* 'De tachtig seconden van' Vilt.

* Live muziek van de Amsterdamse band Trio Bier.
* De virtuele vitrine met P.F. Thomése.

* Tekenaar Sieb Posthuma heeft met zijn illustraties van 'Boven in een groene linde zat een moddervette haan' het Gouden Penseel gewonnen. Tevens heeft hij een Zilveren Griffel ontvangen, samen met kinderboekenauteur Ted van Lieshout. Daarnaast heeft het duo het prentenboek 'Koekjes' gemaakt.
* Op het Nederlands Film Festival in Utrecht ging deze week de nieuwe film 'Alles stroomt' van debutant Danyael Sugawara in première. 'Alles stroomt' gaat over de gevoelens van een moeder en een zoon die op een belangrijk punt in hun leven ieder een andere kant op gaan.
* Roland Kieft, klassieke muziekdeskundige, bespreekt de nieuwste klassieke cd's.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.