TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 02-10-2009

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 3 oktober
Radio 1 - 11.04 uur

LIESBETH SPIES, FRANS TIMMERMANS EN HANS VAN BAALEN TE GAST IN TROS KAMERBREED

Liesbeth Spies (vice-fractievoorzitter CDA), Frans Timmermans (PvdA-staatssecretaris voor Europese Zaken) en Hans van Baalen (VVD-Europarlementariƫr) zijn te gast in TROS KAMERBREED. Ze praten over actuele politieke ontwikkelingen zoals verhoging van de AOW-leeftijd, de missie in Uruzgan en het Ierse referendum over Europa.

Vakbonden en werkgevers kregen eerder deze week ruzie nadat ze het niet eens werden over de toekomst van de AOW. Een eensluidend advies aan de regering is daarmee van tafel. Het kabinet komt nu binnenkort met een eigen voorstel over verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Dat we langer door moeten werken lijkt onafwendbaar, maar er zitten nog veel haken en ogen aan het plan. Vanaf wanneer gaat de AOW-leeftijd omhoog en op welke manier worden mensen met zware beroepen ontzien? Hoe denkt het CDA over een flexibele AOW-leeftijd, zoals voorgesteld door de vakbonden?

Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie willen dat Nederland eind volgend jaar alle Nederlandse militairen terughaalt uit Uruzgan, precies zoals twee jaar geleden is afgesproken. Ze worden hierin gesteund door de oppositie, maar niet door de derde regeringspartij, het CDA. En ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) wil de mogelijkheid openhouden om toch langer te blijven in Uruzgan als andere landen daarom vragen. Hoe gaat de coalitie dit belangrijke verschil van mening oplossen? Komt het CDA met een handreiking aan PvdA en CU?

De Ieren mogen zich vrijdag voor de tweede keer in een referendum uitspreken over het Verdrag van Lissabon, de aangepaste opvolger van de Europese Grondwet. Vorig jaar zei de Ierse bevolking 'nee', dit tot ongenoegen van de regering die daarom opnieuw is gaan onderhandelen in Brussel en het resultaat daarvan wederom voorlegt aan de Ieren. Er staat veel op het spel, want het Verdrag regelt de werkwijze van de Europese Unie en de macht van het Europees Parlement. In TROS KAMERBREED bespreken Timmermans, Van Baalen en Spies de uitslag van het referendum.

Presentatie: Margriet Vroomans en Kees Boonman

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl