Senternovem

02-10-2009 | Energiebesparing openbare verlichting op de kaart

Een zeer fors deel van het energieverbruik van een gemiddelde gemeente komt op rekening van de openbare verlichting. Gemeenten kunnen nog veel winst behalen op dit vlak. Het besparingspotentieel bedraagt gemiddeld zo'n 18%. Het SenterNovem-programma Openbare Verlichting (OVL) zet daar op in.

"We stimuleren gemeenten om zoveel mogelijk energie te besparen op openbare verlichting", stelt Dyana Loehr, adviseur bij SenterNovem: "We willen graag dat dit jaar minimaal 90 gemeenten en 6 provincies een uitvoeringsplan hebben om energie te besparen op openbare verlichting. Dat halen we ook ruimschoots. Volgend jaar moeten het 270 gemeenten en 12 provincies zijn."

Openbare verlichting op de kaart
SenterNovem ontwikkelde een `google maps'-kaart `Openbare verlichting op de kaart'. Hierop is precies te volgen hoe het staat met het behalen van de doelstellingen op het gebied van energiezuinige openbare verlichting: hoeveel gemeenten hebben een uitvoeringsplan, hoeveel hebben een beleidsplan. Loehr: "Met de kaart prikkelen we gemeenten die nog niet met energiebesparing in openbare verlichting aan de slag zijn, om dat wel te doen. Elke gemeente wil natuurlijk graag op die kaart staan, zeker als ze zien dat buurgemeenten daar ook op staan. Ze kunnen zich aanmelden wanneer ze een beleids- of uitvoeringsplan hebben."

Evaluatie led-pilots
Via SenterNovem is daarnaast een kaart te vinden die een overzicht geeft van gemeentelijke led-pilots. SenterNovem coördineert de evaluatie. Loehr: "Er wordt in veel plaatsen in Nederland led-verlichting gebruikt, maar die techniek staat nog in de kinderschoenen. Niet altijd levert de overschakeling op led-verlichting positieve resultaten op. Om te leren van de resultaten evalueren we ruim 30 projecten. We zeggen dus nadrukkelijk niet dat gemeenten leds moeten hebben om energie te kunnen besparen. Dat kan op verschillende manieren."

Pilot: Dordrecht
Johan Jonker, beheerder openbare verlichting van de gemeente Dordrecht, weet daar alles van. Al sinds de jaren `90 is Dordrecht zeer actief op het gebied van energiezuinige verlichting. "Toen de elektronisch voorgeschakelde lampen hun intrede deden, zijn we daar gelijk in meegegaan. Omdat het energiezuiniger was en winst opleverde in onderhoudskosten. Nu is dat anders. Het milieuaspect is naast verkeers- en sociale veiligheid een eerste prioriteit."

Wit licht en dimmen
Momenteel loopt in Dordrecht een pilot die uit twee delen bestaat, vertelt Jonker: "Langs de Stadspolderring bekijken we wat het effect is van wit licht uit een zogeheten CPO-lichtbron. Dit is een efficiënt en dimbaar type verlichting dat op de markt is gekomen voor toepassing langs doorgaande wegen. Daarnaast willen we de verlichting 's avonds en 's nachts dimmen, wanneer de verkeersdrukte dat toelaat." De gemeente verwacht met de proef 60% (37.000 KWh/jaar) op het huidige energieverbruik te kunnen besparen.