Senternovem

02-10-2009 | Opnieuw zonne-energie voor Groningse huurwoningen

Voor de tweede keer in hun bestaan vormen 96 huurwoningen in Groningen een uniek duurzaam project. In 1982 kregen ze als een van de eerste woningen zonnecollectoren met warmteopslag in de bodem. Dit jaar laat woningcorporatie De Huismeesters opnieuw de modernste zonne-collectoren en pv-panelen plaatsen. De subsidieregeling `Duurzame warmte voor de bestaande bouw' komt hierbij goed van pas.

De Huismeesters blijft met haar nieuwste project voorop lopen in de keuze voor duurzaam energiegebruik. Omdat de woningen gebouwd zijn vóór 2008, heeft de corporatie gebruik kunnen maken van de regeling `Duurzame warmte voor bestaande bouw'. Deze is bedoeld voor de aanschaf van onder meer zonneboilers, warmtepompen en micro-WKK's. De subsidie is aan te vragen via SenterNovem. De regeling loopt tot 2011.

Energieneutraal
De corporatie liet voor de warmtevoorziening per woning acht zonnecollectoren en een 110 liter-boiler installeren. Op jaarbasis is het systeem in staat om tot 60% van alle water voor douche, bad en keuken gratis te verwarmen. Daarnaast is er gekozen voor een systeem zonder terugloopvat met zware pomp. Dit betekent een besparing op gas en elektriciteit. Hierdoor is het mogelijk de CO2 -uitstoot met honderden kilo's per jaar terug te brengen.

De opbrengst van de nieuwe zonne-collectoren is zo hoog, dat er minder collectoren nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid warmte. Daardoor was er ruimte voor het plaatsten van pv-panelen en werkt het hele systeem energieneutraal.

Lage energierekening voor huurders
De Huismeesters heeft bewust voor de duurzame maatregelen gekozen, vanwege een aantal redenen:

* De corporatie heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan


* Vooral de huurders profiteren van de investeringen, omdat zij het rendement ervan terugzien in een lagere energierekening.


* De maatregelen maken een efficiënter systeem van warmtetransport mogelijk, waardoor minder energieverlies optreedt.

Bij de keuze voor de maatregelen werkte woningcorporatie De Huismeesters nauw samen met BAM Techniek - Energy Systems en Nefit, producent van zonne-collectoren.