Raad van State


maandag 5 oktober 2009


10.45 uur

Zitting over de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van een aantal Rotterdamse containeroverslagbedrijven als bedrijfsbrandweerplichtige bedrijven. Het gaat om containeroverslagbedrijven in de haven van Rotterdam. Volgens het gemeentebestuur moeten deze bedrijven een bedrijfsbrandweer hebben omdat zij gevaarlijke stoffen opslaan. De bedrijven zijn het hier niet mee eens en zijn daartegen in beroep gekomen bij de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank stelde de bedrijven in februari 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank kunnen de bedrijven op grond van hun milieuvergunningen slechts voor ongeveer 20% aan gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is niet voldoende om een bedrijfsbrandweer verplicht te stellen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902473/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Grave heeft opgelegd aan een inwoner uit Escharen. Het gemeentebestuur wil dat de man niet langer goederen opslaat op een perceel aan de Graafschedijk in Escharen. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. De man bestrijdt dit en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt verder dat het gemeentebestuur meer rekening had moeten houden met zijn belangen. Ook vindt hij de dwangsom veel te hoog en de termijn te kort om aan de vermeende overtreding een einde te maken. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in december 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200900865/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Vlagtwedde om maatregelen te treffen tegen een skybeamer bij café Full House aan de Stationsstraat in Ter Apel. Een omwonende had om de maatregelen gevraagd. De man heeft een sterrenkijker in zijn tuin. De skybeamer van het café verstoort volgens de man het nachtelijk duister waardoor een goede observatie van de sterrenhemel niet mogelijk is. De man vindt de skybeamer niet noodzakelijk voor het commerciële succes van het café en dus kan het café ook wel zonder. Verder betwijfelt de man of de milieuvergunning van het café de skybeamer wel toestaat. Het gemeentebestuur is niet inhoudelijk op de bezwaren van de man ingegaan, omdat de man op 16 kilometer afstand van het café woont en daarom geen belanghebbende is. De man is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal alleen gaan over de vraag of het gemeentebestuur terecht niet op de bezwaren van de man is ingegaan. (zaaknummer 200902333/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.