Gemeente Nijkerk


Sluitende begroting 2010 en ieder huishouden krijgt 100 euro terug

Wel tekort in meerjarenbegroting door economische situatie

De Programmabegroting van de gemeente Nijkerk laat voor 2010 een positief resultaat zien van 56.000. Het is het college gelukt om de stijging van de OZB-tarieven daarbij te beperken tot een trendmatige aanpassing van 1,0 %. De lasten voor de burgers zijn dus ook in 2010 zo laag mogelijk. Bovendien geeft de gemeente Nijkerk in 2010 elk huishouden een bedrag van 100 terug! Daarnaast wordt weer ingezet op activiteiten die er op gericht zijn om de leefbaarheid in Nijkerk te verbeteren, zorg te dragen voor de kwetsbaren in de samenleving, de identiteit van de gemeente te versterken en om de relatie tussen de burger, bestuur en de gemeentelijke organisatie te optimaliseren.

De invloed van de recessie werkt met vertraging door op de gemeentelijke financiële huishouding. Landelijk is het beeld dat door de kredietcrisis en onzekerheden gemeenten op dit moment niet in staat zijn een meerjarig sluitende begroting te presenteren. Nijkerk is hierop geen uitzondering. De programmabegroting 2010-2013 van de gemeente Nijkerk is voor de jaren 2011, 2012 en 2013 niet sluitend. Voor 2011 raamt het college op dit moment een tekort van 495.000. Voor de jaren 2012 en 2013 voorziet zij op dit moment grotere tekorten in de orde van 1,0 miljoen, oplopend naar 1,7 miljoen. De komende maanden gaat het college op zoek naar oplossingen om de tekorten voor 2011 tot en met 2013 op te vullen, met als mogelijk gevolg een bezuinigingsoperatie.

Identiteit en leefbaarheid
Binnen het thema identiteit en leefbaarheid zet de gemeente Nijkerk het komende jaar onder andere in op de realisatie van Station Hoevelaken, de voortzetting van het project Buurtbemiddeling, de voorbereidingen van de viering van Nijkerk 600 jaar stadsrechten, het subsidiebeleid voor de peuterspeelzalen en het integraal veiligheidsbeleid. Onderdelen daarvan zijn het Veiligheidshuis, de aanpak van jongerenoverlast en het Brandweer beleidsplan.

Wonen, werken en recreëren
In 2010 wordt gestart met de bouw van woningen in Middelaar en met de bouw van de nieuwe milieustraat in de Flier. Daarnaast wil de gemeente de Arkervaart baggeren, een aardgasvulpunt realiseren, een verkeers- en vervoersplan maken en zich bezighouden met de ontwikkeling van de spoortunnel aan de Amersfoortseweg. Ook wordt de stedenbouwkundige visie van de kern Nijkerkerveen verder uitgewerkt.

Maatschappij
Veel aandacht is er in 2010 voor het realiseren van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarnaast wordt de voorlichting voor kwetsbare burgers geïntensiveerd. Ook staat de verdere voorbereiding voor het verplaatsen van SV Veensche Boys op de agenda.

Bestuur en organisatie
Een speerpunt van het huidige college van b&w is verbetering van de dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Ook in 2010 blijft dit een belangrijk onderwerp. De digitale dienstverlening wordt nog verder uitgebreid en de gemeente gaat verder met de vereenvoudiging en vermindering van gemeentelijke regels en procedures. Daarnaast blijft de huisvesting van de gemeentelijke organisatie een aandachtspunt.

Terugblik
Op 3 maart 2010 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het huidige college gaat dus zijn laatste maanden van deze bestuurlijke periode in. Geconcludeerd mag worden, dat er veel zaken uit het coalitieakkoord Werk maken van woorden is gerealiseerd. Om er een aantal te noemen: De Publiekswinkel en de gemeentelijke website zijn klantgericht opgetuigd, de nieuwe Structuurweg is aangelegd, een nieuwe aansluiting op de A28 is gereed. De voorbereidingen voor Station Hoevelaken zijn in volle gang, evenals de ontwikkeling van Middelaar en De Terrassen, plus nieuwe basisschool De Hoeksteen. Er zijn diverse starterswoningen gekomen, de ontwikkelingen aan het gebied Oosterpoort zijn volop in proces, de inbreidingslocaties Meinstraat en Oranjelaan zijn gerealiseerd en de buurtbusverbindingen zijn uitgebreid. Daarnaast heeft dit college een sociale strippenkaart ontwikkeld, is Jeugd- en jongerencentrum Chill Out geopend en zijn er flinke stappen gezet op het gebied van buurtbemiddeling, inbraakpreventie en minder regels. De dienstverlening aan de burgers is verbeterd en het besluitvormingsproces is vernieuwd en toegankelijker. En desondanks heeft het college de volle vier jaren de lastendruk voor de inwoners laag gehouden.

Begrotingskrant
In november na de begrotingsraad- ontvangen inwoners van de gemeente Nijkerk de jaarlijkse begrotingskrant. Hierin staan alle interessante projecten die de gemeente in 2010 uitvoert en de gemeentelijke belastingtarieven voor 2010.

24 september 2009

Download voor nog meer informatie de programmabegroting 2010 - 2013 >>