Senternovem

02-10-2009 | ETS-ondernemingen ondertekenen MEE-convenant

Meerjarenafspraak energie-efficiency ETS-ondernemingen

Op 2 oktober 2009 is het MEE-convenant (meerjarenafspraak energie-efficiency ETS-ondernemingen) ondertekend door de brancheorganisaties van de suiker-, chemische, metaal-, papier-, glas- bier- en petroleumindustrie. Het gaat om grote energie intensieve bedrijven die onder het CO2-emissiehandelsysteem (ETS) vallen. Dit convenant is een voortzetting van het lopende benchmarkconvenant, dat eveneens gericht was op het verbeteren van de energie-efficiency.

Naast vertegenwoordigers van de genoemde brancheorganisaties hebben ook minister Van der Hoeven van Economische Zaken, minister Verburg van LNV, minister Cramer van Ruimte en Milieu, staatssecretaris De Jager van Financiën en de heer Wientjes, voorzitter van VNO-NCW hun handtekening gezet.

Sectorakkoord Industrie ingevuld
Met de ondertekening van dit convenant is het sectorakkoord Industrie van het werkprogramma Schoon & Zuinig nu ingevuld. Het akkoord bevat verschillende onderdelen. Op 1 juli 2008 is de meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA3) ondertekend met de niet ETS (Emissions Trading System) plichtige industrie. Ook is er via het Energiecentrum midden- en kleinbedrijf een intensivering van energiebesparing in het midden- en kleinbedrijf in gang gezet.

Belangrijkste afspraken MEE-convenant

* ETS-ondernemingen stellen energie-efficiencyplannen op en voeren deze uit

* Brancheorganisaties en ETS-ondernemingen stellen een routekaart op voor hun sector. Deze biedt inzicht in kansen voor de lange termijn en is gericht op innovatieve trajecten voor energie-efficiencyverbeteringen.

* SenterNovem biedt ondersteuning bij het opstellen van energie-efficiencyplannen. Daarnaast toetst zij de plannen. Ook wordt ondersteuning geboden bij de jaarlijkse monitoring en het opstellen van de routekaart.

Ondertekening MEE op 2 oktober 2009