Nationaal Archief lanceert www.hetverhalenarchief.nl

Sinds 1 oktober 2009 is de website www.hetverhalenarchief.nl van het Nationaal Archief online. Het Verhalenarchief gaat van start met het thema '400 jaar Nederlanders in New York' en nodigt daarbij iedereen uit zijn of haar eigen verhaal, met foto's of video's, over New York aan de site toe te voegen. Met verschillende thema's door de eeuwen heen legt www.hetverhalenarchief.nl een link tussen verhalen uit de archieven en verhalen van nu. Het Nationaal Archief bewaart daarmee digitaal het archief van de toekomst!

Persoonlijke geschiedenis
Via verhalen wordt geschiedenis persoonlijk en de persoon wordt deel van de geschiedenis. Persoonlijke verhalen kleuren de grotere geschiedenis in, ze geven deze een gezicht en maken de onderwerpen uit de geschiedenis herkenbaar. Deze verhalen kunnen worden verteld aan de hand van tekst, film en fotografie. Het is de bedoeling dat de bezoekers zelf - naast tekst - ook beeldmateriaal uploaden, bijvoorbeeld via YouTube, en zo hun eigen verhaal vertellen en vormgeven.

Virtuele verhalen
Het fenomeen van een verhalensite is op zichzelf niet nieuw. In Nederland en in het buitenland zijn de afgelopen jaren dergelijke virtuele archieven ontwikkeld. Maar de ambitie van het Verhalenarchief van het Nationaal Archief reikt verder. Naast het doel om met het Verhalenarchief verbondenheid met de Nederlandse geschiedenis te creëren wil de site ook een verbinding maken tussen heden en verleden.

www.hetverhalenarchief.nl

Noot voor redacties (