Ingezonden persbericht


Geen Daden Maar Woorden Festival 2009


1. Nog nooit zo goed bezocht! Met een volle bezetting van meer dan 650 bezoekers!


2. Ook vanavond (zaterdag 3 oktober) heeft het festival al behoorlijk goed verkocht. Wie staan er vanavond op het podium?


3. Uitspraken van het publiek gisteravond, op een vaak oprechte en directe wijze, net na een optreden van de betreffende auteur / artiest.


4. Aanmelden voor vanavond kan! via persvoorlichtster Michelle Wilderom, 06 3310 1420, of reply op deze mail.


1. Geen Daden Maar Woorden Festival 2009
Nog nooi zo goed bezocht! Met een volle bezetting van meer dan 650 bezoekers!

Gisteravond was de Rotterdamse Schouwburg afgeladen met publiek en artiesten. Grote namen als Remco Campert, Bart Chabot, Jan Mulder (Tot Zoens!), Herman Brusselmans, Esther Gerritsen, Tom Lanoye, P.F. Thomése en Menno Wigman en (zeer snel opkomend talent) Jaap Robben stonden op de diverse podia van de Rotterdamse Schouwburg.

Geen Daden Maar Woorden Festival is hét toonaangevende festival van de nieuwe letteren in Nederland en Vlaanderen en heeft de formule in handen om literatuur bij het publiek geliefd(er) en populair(der) te maken. Wie komt er af op het festival af? Net als de optredende artiesten is het publiek een leuke mix van jong, oud, belezen, onbelezen, scherp, goed gemutst en allemaal trek in een biertje na een optreden. De boeken met signeersessies gaan als broodjes over de toonbank, Jaap Robben werd bijvoorbeeld helemaal uitverkocht, ook bij Remco Campert stond een rij.

Zoals Metro onlangs schreef over het festival 'In de bibliotheek wil je als jongere nog niet dood gevonden worden', trekt het Geen Daden Maar Woorden Festival een meer jong (van geest) en divers publiek dan ooit.

Complimenten over en weer: de artiesten vinden het publiek ook leuk, geinteresseerd, scherp en open... Het publiek blijft jaarlijks terugkomen en toenemen: hierbij draait het om het ontdekken en herontdekken van het festival én het nieuwschierig zijn naar en geboeid blijven door de auteurs en artiesten.

Vaak blijkt dat naast de podiumoptredens, het één op één contact tussen het publiek en de artiesen makkelijk wordt gelegd. Ook komen er opnieuw mooie herinneringen naar boven,als het gaat over de ontmoetingen van voorgaande jaren. Zie nr. 3. waar een aantal citaten van het publiek van gisteravond worden gepubliceerd.


2. Ook vanavond (zaterdag 3 oktober) heeft het festival behoorlijk goed verkocht. Er zijn niet veel kaarten meer, de organisatie raadt aan om er snel bij zijn! Wie staan er vanavond op het podium?

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, waarvan de animatiefilm, gemaakt door S-Alt, naar het gedicht van Nasr 'Vos (stand van de Unie) in pemiere gaat (eigen festivalproductie!). Onlangs was Nasr veel in het nieuws, mede vanwege zijn 'stadsgedicht' Mi have een droom'... 'ja mi have een droom, dat me matties & ik ooit di zon wider clearly...' http://nrc.tv/video/nrcnu_/article1363856.ece/mi_have_een_droom. Dit werk zal Nasr, naast zijn andere rijke oevre, ook vanavond voordragen.

Robert Vuijsje, een controversieel veel besproken talent waarover de Volkskrant aandacht vroeg voor zijn debuut 'Alleen maar nette mensen' met de kop 'Dikke, pikzwarte oervenus gezocht'. Het boek heeft hem een confrontatie opgeleverd met Women Inc. die hem het hemd van het lijf vraagd over hoe 'vrouwvriendelijk / correct' zijn werk is.. http://www.youtube.com/watch?v=apSTCfBQ6bU. Voor Vuijsje een bevestiging dat zijn boek ook daadwerkelijk gelezen wordt!

Een bijzondere festivalco-produtie is 'Ruis' van Conny Janssen Danst. Tien jonge dansers zullen samen met tien jonge auteurs (elk Write Now!! winnaars, van afgelopen jaren) een spannende mix brengen van dans, literatuur en interactie. De voorstelling Ruis zal zonder de ingredienten van Geen Daden Maar Woorden Festival binnenkort in premiere gaan en verder reizen door het land. Welke Write Now!!* winnaars doen mee? Oscar kocken, Anke Scheeren, Maartje Wortel, Wiegertje Postma en Raoul de Jong.

Verder: taalvirtuoos Kees Torn (cabaret), Cees Nooteboom (veelvuldig prijswinnaar), Dolf Jansen die dicht, Elvis Peeters, Elke Geurts, Jan Siebelink, Wilfred de Jong & OCOBAR en Jimi Tenor & Kabu Kabu (speciaal voor het festival overgevlogen uit Finland ennog te weinig gehoord!).

Eten, dansen, drinken kan in de hal van de schouwburg tot in de late uurtjes in de festivaldépendance van Dizzy Jazzcafé. Vanaf 0.00 gaat de afterparty van start met het dj collectief de Freshest Kidz..dansen kan tot 02.30 uur!!! Entree na 0.00 is ¤ 2,50!!.


3. Onderstaand een aantal uitspraken van het publiek gisteravond, waaruit de waardering over de artiesten blijkt, op een vaak oprechte en directe wijze, net na een optreden van de betreffende auteur / artiest:

Dankzij Esther Gerritsen heb ik destijds 1,5 week ruzie gehad met mijn vriendin. Ik was zo onder de indruk van haar als persoon en van har werk, dat ik het over niets anders meer kon hebben dan over Esther. Destijds heeft mijn vriendin 1,5 week niets meer tegen mij gezegd. Dat was zeker al tien jaar geleden. Mijn huidige vriendin heeft mij het laatste werk van Esther cadeau gedaan, zij begrijpt mij wel. Ik kan nog steeds niet over Esther uit, zo goed en mooi vind ik haar.

Wat is Remco Campert een lieve man met een eigentijdse manier van denken en schrijven. Zijn werk is zo tijdloos en herkenbaar voor elke generatie. Chabot en Mulder zijn heerlijk gek. Ik wist niet dat die drie zo goed samen zijn ...dit was een mooi cadeau op deze avond. We willen meer zien en zoeken ze opnieuw op in het land.

Peter Broderick heeft een geweldige stem, en de muziek is prachtig. Dit was de eerste keer dat ik van hem hoorde en hem heb zien spelen. Ik werd wel een beetje zenuwachtig van alle instrumenten die hij 'moest' gebruiken ;-). Ik heb nog niet eerder iemand zo aan het werk gezien.

Kan iemand mij vertellen waarom Spinvis in de kleine zaal stond? Het was wel gezellig druk, sfeervol en intiem, mede door het prachtige nieuwe werk...een echt meesterwerk. De zaal was goed gevuld met publiek en de zaal was gevuld met een sfeervolle ambiance. Misschien gelukkig maar, dat het de kleine zaal was, anders was het misschien toch anders geweest.

Elke keer denk ik 'Herman Brusselmans heb ik al vaker gezien, hij is geweldig, maar wat zou ik nu nog missen als ik niet ga'...Ter plekke in de zaal overkomt me dan weer 'die' euforie: 'geweldig, dit is waarom ik hem niet wil missen'.

Lucky Fonz past in de grote zaal. Het is echt een artiest van nu, de keuze begrijp ik zo goed. Laat iedereen hem maar zien en horen!

Jaap is leuk zeg, ik wil een boek van hem met een handtekening en ook een kind!

P.F. Thomése heb ik gemist en daar baal ik van zeg, gelukkig heb ik zijn boeken, morgen bij het ontbijt met een eitje is hij de eerste!

Heb jij een boek gekocht van Leon Verdonschot en is ie gesigneerd? Ja, ik ben echt een superfan van hem en ben echt trots dat hij heeft gesigneerd. En hij is aardig! 'Ik heb zijn consumptiebonnen gekregen'.

We gaan nu snel de zaal in, we willen Tom Lanoye zien. Mischien ziet hij ons ook! (groupies?!)

De taxirit was heel leuk, Frans heeft zijn gedichten voorgedragen terwijl we door de stad reden. Gelukkig gingen we twee keer langs de Weena. Een keer heb ik terwijl ik naar het werk van Frans luisterde naar Frans gekeken en de andere keer naar buiten. Zo kon ik het op twee manieren beleven ;-)


4. Aanmelden voor vanavond kan! via persvoorlichtster Michelle Wilderom, 06 3310 1420, of reply op deze mail. Zie onderstaande contactinformatie.


* Write Now! is een schrijfwedstrijd waarbij jongeren tussen de 15 en 24 jaar uit Nederland en Vlaanderen worden uitgenodigd om te schrijven in de breedste zin van het woord: verhalen, gedichten en toneel- of rapteksten. Het doel is jonge mensen te stimuleren om te schrijven en vervolgens naar buiten te treden met hun werk. De organisatie is dezelfde als die van het Geen Daden Maar woorden Festival: Passionate Bulkboek)

**************** EINDE BERICHT, WE GAAN NU WEER VERDER MET HET FESTIVAL ********************