Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA hekelt halfslachtige voorstellen Turtelboom voor Brusselse politiezones (03/10/09)

De N-VA is verbijsterd over de vage voorstellen van Minister Van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom naar aanleiding van de rellen en incidenten van de voorbije weken in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Na overleg met enkele Brusselse burgemeesters raakt de minister niet verder dan een voorstel om tot een betere en georganiseerde coördinatie te komen van de zes politiezones op ogenblikken van extreme urgentie. En de belofte dat er 50 bijkomende politiemannen voor een nieuwe reserve in Brussel operationeel worden gemaakt. Waar hebben we dergelijke halfslachtige voorstellen nog gehoord? Het is hoog tijd voor structurele oplossingen.

Enkel met een fusie van de gemeenten en politiezones tot één stadsgewest met één politiezone kan je deze problemen structureel beginnen aanpakken, stelt N-VA Brussel. Alleen zo kan er werk worden gemaakt van een preventie, veiligheids- en sociaal beleid voor alle Brusselaars. Gemeenten als Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe mogen hun solidariteit met andere Brusselaars ook een keer tonen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is momenteel opgedeeld in 19 gemeenten en 6 politiezones. Elke gemeente en elk OCMW voert een afzonderlijke sociaal beleid. Net als elke politiezone - bestaande uit meerdere gemeenten - een eigen preventie- en veiligheidsbeleid voert. Iedere politiezone wordt bestuurd door een politieraad en college, bestaande uit burgemeesters en lokale mandatarissen van de betrokken gemeenten. Hierdoor sijpelt het lokaal beleid door in het beleid van de politiezones en wordt de lokale, gemeentelijke baronie in stand gehouden.

De incidenten en rellen, vooral met migrantenjongeren in bepaalde risicowijken, zijn steeds terugkerende problemen. De eerste grote rellen dateren ondertussen reeds van 1991 en hadden eveneens plaats in de risicobuurten van Brussel, m.n. in Sint-Jans-Molenbeek. Ook toen werd meer overleg en bijkomende politie beloofd. Wat dat heeft opgebracht, is ondertussen bekend

Auteur:
Karl Vanlouwe
Voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be