Ingezonden persbericht


Persbericht

Deodaat Peters is Haagse Docent van het Jaar 2009

Deodaat Peters is de Haagse Docent van het Jaar 2009. Hij werkt als docent geschiedenis en culturele en kunstzinnige vorming (ckv) aan het Rijswijks Lyceum in Rijswijk. Hij is tevens leerlingbemiddelaar.

Deodaat Peters werd door de jury gekozen om zijn brede visie op onderwijs en zijn gedrevenheid om de leerlingen te helpen bij het ontplooien van hun talenten. Hij gaat respectvol met de leerlingen om. De prijs bestond uit een fraaie sculptuur en een overnachting in het Kurhaus. De Haagse wethouder Sander Dekker (Onderwijs) reikte op vrijdag 2 oktober de prijzen uit in Theater aan het Spui, tijdens het evenement 'Voor de klas', onder enthousiaste bijval van de leerlingen van het Rijswijks Lyceum. Deodaat was blij met het winnen van de eretitel. 'Het is een prijs die de leerlingen mij geven. Zij hebben de voorronde op school georganiseerd en mij voorgedragen. Dat doet me veel.' Deodaat werkt al tien jaar bij het Rijswijks Lyceum. Hij vindt zijn beroep veelzijdig en hij ervaart dat hij veel terugkrijgt van de leerlingen. De andere finalist was Miranda Morin, docente maatschappijleer van het Veurs Lyceum in Leidschendam. Ook zij werd in het zonnetje gezet door wethouder Dekker. Op www.derodeloper.nu zijn de commercials te zien die de finalisten hebben gemaakt over hun vak. Deze commercials werden voor het eerst vertoond tijdens 'Voor de klas'.

Kwaliteiten van de leraar zichtbaar maken
De verkiezing werd - dit jaar voor de tweede keer - georganiseerd door De Rode Loper, een samenwerkingsverband van de 41 middelbare scholen in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg in opdracht van de gemeente Den Haag. Doel van deze jaarlijkse verkiezing is om het onderwijs in het zonnetje te zetten, de kwaliteiten van de leraar zichtbaar te maken en leerlingen te inspireren zelf ook te kiezen voor een loopbaan in het onderwijs. De deelnemende docenten zijn door de leerlingen van de scholen voorgedragen. De winnaar van vorig jaar was Jeroen van den Berg, docent drama en muziek op Hofstad Mavo.

Vissen in eigen vijver
De finale van de verkiezing vond opnieuw plaats tijdens de vrolijke en informatieve oriƫntatiemarkt voor havo- en vwo-bovenbouwleerlingen, 'Voor de klas', in Theater aan het Spui. Ze kregen er voorlichting van de lerarenopleidingen uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Leiden. 41 Scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg zoeken namelijk actief onder hun eigen bovenbouwleerlingen havo en vwo naar leraren-in-de-dop. Om hen te interesseren voor een loopbaan in het onderwijs hielden ze ter gelegenheid van de internationale Dag van de Leraar - officieel op maandag 5 oktober - het evenement voor scholieren 'Voor de klas'. Er kwamen dit jaar ruim 120 leerlingen op af.

Den Haag, 3 oktober 2009

---

Noot voor de redactie,