Ministerie van Defensie

Unieke informatiedag springterrein Schaijk

3 oktober 2009, 17.23 uur

Vandaag opende het springterrein Schaijk eenmalig haar deuren voor omwonenden. Van 's ochtends tot 's middags kregen de ruim 200 bezoekers inzage in hoe militairen leren om te gaan met explosieven. Het veilig gebruiken, het opsporen maar ook het onschadelijk maken ervan.

De dag was georganiseerd om aan omwonenden te laten zien hoe belangrijk het terrein voor defensie is. Bij de Opleidings- en Trainingscompagnie Genie worden militairen opgeleid en getraind voor het opsporen en onschadelijk maken van onder meer Improvised Explosive Devices (IED).

Deze training is voor militairen essentieel omdat IED's een van de grootste dreigingen in Afghanistan vormen voor de Afghaanse bevolking en onze militairen. Maar niet alleen militairen worden hier getraind. Ook vertegenwoordigers van andere overheids- en ontwikkelingsorganisatie krijgen op het terrein veiligheidstrainingen zodat zij veiliger hun werk kunnen uitvoeren in ontwikkelingsgebieden met een verhoogde landmijnendreiging.

Demonstraties

De bezoekers werden geïnformeerd over het gereedschap dat wordt gebruikt bij het zoeken naar mijnen en konden de instructeurs vragen stellen over de procedures. Er werden ook demonstraties gegeven van het tot ontploffing brengen van explosieven. Er was bovendien aandacht voor de maatregelen die defensie treft om de (geluids)hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken.