Verhagen en Timmermans verheugd over Iers 'JA'.

De Ierse bevolking heeft vandaag 'ja'gezegd tegen het Verdrag van Lissabon. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) reageren verheugd:

Verhagen:

"Hiermee is een grote stap gezet op weg naar een slagvaardiger en democratischer Europa. Het doel van het Verdrag van Lissabon is immers om besluitvorming op veel terreinen te vereenvoudigen en om het Europees Parlement een grotere rol te geven. Ook komt er een vaste voorzitter van de Europese Raad en een Hoge Vertegewoordiger voor Buitenlands beleid. Die nieuwe spelers krijgen de ruimte om de belangen van de EU goed te behartigen terwijl de lidstaten wel over belangrijke zaken kunnen blijven meepraten. De Benelux-landen hebben daarvoor alvast een eerste opzet gemaakt en zullen dit aan het Zweedse voorzitterschap aanbieden. Dan kunnen we als iedereen aan boord is snel aan de slag."

Timmermans:

"Het Verdrag van Lissabon is goed voor de Europese Unie en goed voor Nederland. Daarom ben ik blij dat de Ieren 'ja' hebben gezegd. Europa staat voor enorme uitdagingen die wij gezamenlijk van een antwoord moeten voorzien. Denk aan klimaatverandering, de kredietcrisis, de veranderende verhoudingen in de wereldordening en de vergrijzing. Het is nu tijd om op te houden met praten over de spelregels en ons weer te richten op het spel. Ik hoop dat ook de presidenten van Tsjechië en Polen, waar het verdrag al door de parlementen is goedgekeurd, snel hun handtekening zullen zetten, zodat het hele proces is afgerond."




RVD Mediafeed