Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk:WCIT krijgt steun van de EU en Spanje

2 oktober 2009 | nieuwsbericht | ICT-beleid

Tijdens een ontmoeting met zijn Spaanse ambtgenoot Ros Perán maakte staatssecretaris Frank Heemskerk vrijdag 2 oktober 2009 bekend dat de Europese Unie Nederland gaat ondersteunen bij het organiseren van WCIT 2010. Dit wereldcongres, één van de grootste en meest prestigieuze ICT-evenementen ter wereld, vindt van 25 tot en met 27 mei 2010 plaats in Amsterdam en is bedoeld om Nederland te promoten als dé ICT-gateway tot Europa.

Heemskerk en Ros Perán

Ros Perán zegde Heemskerk toe dat het evenement wat Spanje betreft een belangrijke rol zal spelen tijdens het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie dat half jaar. Het is volgens Ros de bedoeling dat tijdens WCIT onder meer het nieuwe Europese ICT-beleid wordt gepresenteerd. Ook Viviane Reding, Eurocommissaris voor o.a. ICT, zegde eerder al officieel haar medewerking toe.

Tijdens het tweejaarlijkse evenement komen politici, CEO's van ICT-bedrijven, topmanagers van bedrijven en overheden bij elkaar om de kansen en mogelijkheden die de toepassing van ICT biedt met elkaar te bespreken. Het thema van het congres in 2010 is Challenges of Change. Centraal staat daarbij de vraag hoe de kracht van ICT beter is te benutten voor allerlei maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Om het niet alleen te laten bij discussie wordt ook gewerkt aan een zogenaamde Declaration of Amsterdam waarbij zowel bedrijven als overheden zich committeren op gebieden als E-inclusion, E-health en E-government.

De komende periode zullen diverse sprekers bekend worden die tijdens WCIT 2010 acte de présence geven. Mogelijk komen uit Amerika Gouverneur Arnold Schwarzenegger, topvrouw van IBM Virginia M Rometty (15e op de Fortune lijst van topvrouwen) en Minister Chu (minister van Energie en voormalig Nobelprijswinnaar). Verder zal de dan nieuw aangetreden Eurocommissaris voor ICT acte de présence geven. Gezocht wordt nog naar enkele topsprekers uit Azië, het Midden Oosten en Latijns Amerika, zodat WCIT een werkelijk wereldwijd evenement wordt.

Met brancheorganisatie ICT~office en de gemeente Amsterdam organiseert Economische Zaken het evenement. Belangrijke partners en sponsors daarbij zijn onder meer KPN, CapGemini, Microsoft en IBM.

Meer informatie:
Meer informatie over WCIT: www.wcit2010.org. Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Ministerie van Economische Zaken, T 070-3796464, M 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Verwante informatie


* ICT-beleid