Huisdiereigenaren bezitten 3 dieren per huishouden;

03/10/2009 00:45

LVB Networks

Dierenarts zeer geliefd bij Nederlander

Houten, 3 oktober 2009 - Nederlanders zijn dol op hun dierenarts. Veertig procent bezoekt de dierenarts twee keer of vaker per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) onder 1627 respondenten. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de huisdierbezitters hun dierenarts vooral bezoeken voor inenting en castratie of sterilisatie.

Baasjes willen vooral ziekten voorkomen

Baasjes in Nederland zorgen goed voor hun dier: ze willen vooral voorkomen dat hun huisdier ziek wordt. Zo zijn de meeste bezoeken aan de dierenarts gericht op het inenten van het huisdier. Ook heeft bijna één op de vier dierenbezitters een ziektekostenverzekering voor het dier of is van plan om er een af te sluiten. Prof. Ludo Hellebrekers, voorzitter van de KNMvD: 'Ziektekostenverzekeringen voor huisdieren worden steeds populairder. Dierenliefhebbers zien hun huisdier niet graag ziek worden en willen zich dan ook graag indekken.' Verder wordt de dierenarts veel bezocht voor sterilisatie of castratie of omdat het dier ziekteverschijnselen vertoont.

De meest voorkomende reden voor bezoek aan de dierenarts:

1. Inenting (84%)

2. Castratie/sterilisatie (60%)

3. Ziekteverschijnselen (43%)

4. Dieren laten inslapen (35%)

5. Vlooien- en wormenmiddelen (31%)

Kat huisdier nummer één

Naast het feit dat de huisdierbezitter gemiddeld 3 dieren bezit, is het favoriete huisdier meestal een kat. Reden daarvan is dat katten, afgezien van eten geven, niet afhankelijk zijn van hun baas. Mensen die allebei werken nemen eerder een kat dan een hond; een hond moet drie keer per dag uitgelaten worden. Toch blijkt uit het onderzoek dat de hond ook nog steeds zeer geliefd is als huisdier.

Onderstaande huisdieren worden het meest gehouden:

1. Katten (60%)

2. Honden (54%)

3. Vissen (12%)

4. Vogels/Konijn (10%)

5. Knaagdieren (8%)

Waardering en keuze dierenarts

Naast het feit dat huisdierbezitters vooral dol zijn op de dierenarts omdat hij goed omgaat met het dier en de eigenaar, stelt de dierenliefhebber het ook op prijs dat de praktijk goed bereikbaar is. Hellebrekers: 'Het is erg fijn om te zien dat Nederland zo positief is over deze beroepsgroep. De dierenarts wordt door bijna veertig procent twee keer of vaker per jaar bezocht. Goed contact, goede dienstverlening en bereikbaarheid is dan belangrijk.'

Zestig procent van de dierenliefhebbers keizen hun dierenarts op basis van advies van anderen. 'Mond-tot-mondreclame doet het goed in deze sector. Als een dierenarts eenmaal geliefd is, blijven de baasjes terugkomen met hun dier', verklaart Hellebrekers. Kennis van zaken blijft de belangrijkste reden dat men kiest voor de dierenarts.

Over de KNMvD

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland. Zij verenigt de werkzame dierenartsen. Bestuurders en bureaumedewerkers voeren intensief overleg met overheden, het bedrijfsleven en andere organisaties in binnen- en buitenland. De KNMvD is vertegenwoordigd in veel adviesorganen en heeft daarbij de bevordering van de diergeneeskunde en de belangen van de dierenartsen hoog in het vaandel staan. Daarnaast kunnen dierenartsen via hun lidmaatschap invloed uitoefenen binnen de KNMvD.

http://www.knmvd.nl

Noot voor de redactie:

Noot voor redactie,