Ingezonden persbericht

Prinses Máxima bezoekt lustrumviering BorstkankerVereniging Nederland

3 oktober 2009 - In bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima en minister Ab Klink van VWS heeft BorstkankerVereniging Nederland (BVN) vandaag haar 30-jarig bestaan gevierd. Meer dan 900 mensen bezochten de lustrumviering in DeFabrique in Utrecht. Primeur was de presentatie van de Monitor Borstkanker door borstkankerspecialist prof. dr. Emiel Rutgers en minister Klink. De Monitor maakt de kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland inzichtelijk en neemt daarin ook ervaringen van patiënten mee. "Goede informatie is het halve herstel", aldus Klink.

De Monitor Borstkanker werd feestelijk ten doop gehouden door prof. dr. Rutgers en minister Klink. Met de Monitor is een belangrijke stap gezet om de patiënt een grotere rol te geven bij het kiezen van optimale zorg. "Het is het eerste online instrument dat de kwaliteit van de borstkankerzorg in de Nederlandse ziekenhuizen inzichtelijk maakt. Een uniek instrument dat je helpt om de juiste keuzes te maken", zo stelde professor Rutgers tijdens de lustrumviering. "Goede informatie is het halve herstel", vond ook minister Klink. "Op het moment dat de diagnose borstkanker valt, wil je zo snel mogelijk weten waar je de beste zorg kunt krijgen. Naast behandelinformatie van ziekenhuizen zijn dan ook de ervaringen van lotgenoten van groot belang."

Keurmerk
Bijzonder is dat de Monitor ervaringen van patiënten koppelt aan objectieve behandelinformatie van ziekenhuizen. Daarnaast maakt de Monitor met een roze lintje zichtbaar welke ziekenhuizen het BVN-keurmerk verdienen voor optimale zorg.
De Monitor, die vanaf 1 januari 2010 online is, helpt mensen bij het kiezen van hun eigen zorg en stimuleert hen om samen met hun arts een verantwoorde keuze te maken voor het ziekenhuis dat bij hen past. BorstkankerVereniging Nederland heeft het instrument samen met MediQuest en het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO ontwikkeld. Stichting Pink Ribbon financierde de ontwikkeling van de Monitor.

Betere zorg
BorstkankerVereniging Nederland richt zich de komende jaren op het bundelen en inzetten van ervaringsdeskundigheid van haar leden om bij te dragen aan betere borstkankerzorg. Tijdens de lustrumviering vestigde BVN-directeur Sandra Kloezen de aandacht op het belang van een krachtige patiëntenorganisatie."Hoe meer mensen lid worden, hoe groter de invloed op het verbeteren van de kwaliteit van borstkankerzorg. Zo kunnen borstkankerpatiënten hun heftige ervaring inzetten om de toekomstige zorg te verbeteren."

Fotobijschrift

* Minister Klink licht het belang van de Monitor Borstkanker toe. "Goede informatie is het halve herstel."
* Prinses Máxima bevestigt de eerste kraal aan het herinneringskunstwerk '30 jaar BVN', dat bezoekers tijdens de lustrumviering maakten.
Foto's: Maarten Hartman.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht