Rechtbank Utrecht


Vrijspraak na dodelijk ongeluk tankstation A 2

Utrecht, 5 oktober - Een 23-jarige man uit Soest is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval bij een Total-tankstation langs de A2 bij Nieuwegein in augustus 2008.

De man reed in zijn bestelwagen met hoge snelheid de tankshop binnen. Een man die op dat moment in de shop aanwezig was kwam daarbij om het leven. Volgens de verdachte hadden zijn remmen niet gewerkt.

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de oorzaak van het niet verminderen van de snelheid van de door verdachte bestuurde bestelbus niet onomstotelijk is komen vast te staan. Wel is de rechtbank van oordeel dat er meer aanwijzingen zijn dat een falende remwerking aan het ongeval ten grondslag heeft gelegen dan andere mogelijke oorzaken. Omdat de verdachte geen verwijt treft voor het niet verminderen van zijn snelheid sprak de rechtbank hem vrij.

De rechtbank achtte wel bewezen dat de gedragingen van verdachte gevaar op de weg hebben veroorzaakt en het overige verkeer hebben gehinderd, maar ontsloeg de verdachte op dit onderdeel van alle rechtsvervolging. De rechtbank was van oordeel dat de bestuurder in een noodtoestand verkeerde. De verdachte had toen hij er achter kwam dat zijn remmen niet werkten geen andere keus dan rechtdoor de tankshop inrijden. Hij heeft verklaard de aanwezig mensen bij het tankstation te hebben willen ontwijken en uit politieonderzoek is gebleken dat het niet mogelijk was om met een hoge snelheid nog om de tankshop heen te rijden.

De rechtbank was van oordeel dat verdachte deze keuze heeft mogen en kunnen maken. De verdachte heeft door de snelheid van de bestelbus niet kunnen zien of er zich mensen in de tankshop bevonden en zo ja, hoeveel en waar, en door in de tankshop te rijden was er altijd de kans - hoe klein ook - dat niemand gewond zou raken.

LJ Nummer

BJ9279

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 5 oktober 2009 Naar boven