Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Eten en snoepen in de Kinderboekenweek

Nieuwsbericht | 14-09-2009

Wie wint dit jaar de Gouden Griffel? Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weet het al. Zij reikt de prijs voor het beste kinderboek van 2009 uit tijdens het Boekenbal van 6 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar namelijk eten en snoepen in kinderboeken.

De naam van de beste kinderboekenschrijver moet natuurlijk nog even geheim blijven. Daarom staat er op de kamer van minister Verburg een chocoladekoffertje met daarin de naam van de winnaar. Op de website van de Kinderboekenweek staat een spannend filmpje waarin te zien is hoe dit geheimzinnige koffertje is gemaakt.
Het chocoladekoffertje op de kamer van minister Verburg

Het chocoladekoffertje op de kamer van minister Verburg.

Verkipping

Op 14 oktober, dus middenin de Kinderboekenweek, opent minister Verburg de tentoonstelling De Verkipping! Deze tentoonstelling is gebaseerd op een verhaal van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp. Veldkamp was begin 2009 'writer in residence' in Kasteel Groeneveld om een verhaal te schrijven waarin een realistisch beeld wordt gegeven van waar ons voedsel vandaan komt.

In veel kinderverhalen wordt namelijk een wat té romantisch beeld gegeven van het idyllische leven op de boerderij. Boerderijen zijn in kinderboeken vaak erg kleinschalig. Er scharrelen een paar kippetjes op het erf, en de varkentjes liggen de hele dag in de modder te wroeten.

In De Verkipping wordt geprobeerd wat meer recht te doen aan de hedendaagse boer. De moderne boer heeft veel liefde voor zijn dieren, maar hij is ook de bedrijfsleider van een modern, vaak grootschalig voedselproducerend bedrijf.

De Verkipping gaat over een boer die zijn varkens wil verkippen omdat ze te weinig eieren leggen. In het weblog van Tjibbe Veldkamp kun je lezen hoe De Verkipping tot stand gekomen is.

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is een onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het kasteel in Baarn organiseert activiteiten voor beleidsmakers, het publiek en het onderwijs over onderwerpen die te maken hebben met het werk van het ministerie van LNV. Zo wil Kasteel Groeneveld bereiken dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor het landschap en het platteland.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.
Minister Verburg leest een kinderboek voor.

Verwante informatie


* Kinderboekenweek.nl (filmpje)

* Weblog van Tjibbe Veldkamp

* Kasteel Groeneveld