Gemeente Noordwijkerhout

15/9/2009 - Workshop `Zorg om de Mantelzorg'
Mantelzorg is onbetaalde zorg die vanuit een persoonlijke band wordt geboden aan chronisch zieken, gehandicapten en zorgbehoevende ouderen. Mantelzorg overstijgt de gewone zorg van mensen voor elkaar.

Verbondenheid
Mantelzorg wordt gegeven uit verbondenheid met de zorgvrager. U kunt hierbij denken aan een dochter die dagelijks voor haar bejaarde ouders kookt of een man die zorgt voor zijn dementerende echtgenote, maar ook aan een schoolgaande tiener die vaak in het huishouden moet bijspringen, omdat de moeder langdurig ziek is. Juist die persoonlijke band maakt mantelzorg zo waardevol. Niet alleen voor de persoon die de zorg ontvangt, maar ook voor de mantelzorger. Zij staan vaak dag en nacht klaar voor de ander. Hierdoor is er meestal geen gelegenheid voor leuke dingen of vakanties. Dit kan zijn tol eisen waardoor de mantelzorger overbelast raakt of de mantelzorg als een belasting wordt ervaren.

Workshop
De gemeente biedt mantelzorgers de mogelijkheid om de workshop `Zorg om de Mantelzorg' te volgen. Het doel van deze workshop is kennis en vaardigheden opdoen om een goede balans te vinden tussen het bieden van zorg aan de ander en de zorg voor jezelf. Daarnaast kan het volgen van de workshop de mantelzorgers ondersteunen bij de vaak zware taak die zij vervullen.
De workshop bestaat uit vier bijeenkomsten op de volgende dinsdagen: 6, 13, 27 oktober en 3 november van 19.00 - 22.00 uur. De workshop wordt gegeven in de kleine zaal in Puyckendam door Anja Heemskerk. Zij heeft deze workshop ontwikkeld vanuit haar eigen ervaringen als mantelzorger. Aan deze workshop kunnen maximaal tien personen deelnemen.

Aanmelden
Aan de workshop zijn voor mantelzorgers geen kosten verbonden. Bent u mantelzorger, dan kunt u zich tot uiterlijk 25 september 2009 aanmelden bij het Lokaal Loket in het Gezondheidscentrum, Via Antiqua 23, tel. (0252) 343800 of e-mail: lokaalloket@noordwijkerhout.nl. Het Lokaal Loket is op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur. Heeft u nog vragen over deze workshop of andere vragen over mantelzorgondersteuning, dan kunt u zich eveneens wenden tot het Lokaal Loket.