Technische Universiteit Delft

Intelligent design objects

door M&C

Promotie van dhr. M.S. Bittermann: "Intelligent Design Obejcts (IDO). A cognitive approach for performance-based design"

06 oktober 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. M.S. Bittermann | bouwkundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.dr.ir. S. Sariyildiz Bk
promotor 2 | Prof.dr.ir. àCiftcioglu Instanbul TU coprom. | Dr.ir. R.M.F. Stouffs UHD-Bk

Intelligent Design Obejcts (IDO). Een cognitieve aanpak voor prestatie-gebaseerd ontwerpen

Ontwerpen is complex. Dit komt omdat doelen tegenstrijdig en vaak onscherp zijn. Ook is het onduidelijk hoe belangrijk de doelen zijn ten opzichte van elkaar. En ten slotte is de hoeveelheid aan mogelijke oplossingen meestal erg hoog. Deze knelpunten worden in deze thesis aangegrepen.
Een nieuwe aanpak voor ontwerpen wordt voorgesteld, waar computerberekeningen ingezet worden om meest passende oplossingen te vinden. De aanpak is gebaseerd op een nieuw concept van de objecten die een ontwerp vormen. Dit concept is genoemd intelligente ontwerp objecten. Zulke objecten tonen intelligent gedrag in de zin dat ze naar de meest passende oplossing streven voor tegenstrijdige, onscherpe eisen. Dat betekend dat de objecten âzelfâ weten wat ze moeten doen, om de doelen van een ontwerper te vervullen. Dit is bereikt door gebruik te maken van methodes uit het gebied van computational intelligence, omdat deze in staat zijn met de bovengenoemde complexiteit om te gaan.

Het resultaat van de aanpak is dat ontwerpers en besluitnemers grote zekerheid hebben over het bereiken van hun doelen, en zich op aspecten kunnen concentreren, welke ze van tevoren niet bewust konden overwegen. De aanpak is geïmplementeerd in twee toepassingen uit het gebied van architectonisch ontwerpen. Deze demonstreren de effectiviteit van de aanpak.

Het proefschrift richt zich aan studenten en onderzoekers in het gebied van architectuur en andere ontwerpdomeinen. Het kan ook interessant zijn voor onderzoekers in het gebied van computational intelligence, omdat het een formalisme van intelligent ontwerpen bevat, en het is een voorbeeld voor het gebruik van deze moderne technologieën in het ontwerpdomein. Door zijn generieke karakter zou dit formalisme van belang kunnen zijn in de ontwikkeling van de wetenschap van ontwerpen.

xhtmlc

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.