Gemeente Waterland

28 september 2009

Cursus over het zelf overwinnen van somberheid

GGZ Dijk en Duin start op dinsdag 6 oktober met de cursus "in de put, uit de put". Dit is een preventieve cursus, bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder met lichte tot matige depressieve klachten. De cursus vindt plaats in Volendam, St. Nicolaashof 1.

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 13.30 - 15.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de afdeling preventie van GGZ Dijk en Duin, tel. 075-6814450. Bij dit nummer kunt u ook terecht voor verdere informatie over de cursus.

Iedereen voelt zich weleens somber. Bijvoorbeeld als er iets onplezierigs gebeurt, zoals conflicten met anderen, tegenslag, of ziekte. Soms blijft die somberheid bestaan, alles lijkt kleurloos en je hebt nergens plezier in. Ook kunnen allerlei andere klachten ontstaan, zoals slaapproblemen, eetproblemen, moeheid of schuldgevoelens.

`In de put, uit de put' is een echte cursus. Het is geen gespreksgroep of psychotherapie. U leert vaardigheden die kunnen helpen om depressieve gevoelens te overwinnen. Dat betekent onder andere dat we niet op zoek gaan naar oorzaken in uw jeugd of persoonlijke details. In de cursus gaan we uit van de situatie zoals die nu is. We bespreken thema's als: wat is depressiviteit, hoe depressief bent u zelf. Daarnaast leert u zich assertiever op te stellen en positiever te denken.

Zelfwerkzaamheid is belangrijk in de cursus. Het belangrijkste van de cursus gebeurt buiten de cursusbijeenkomsten: oefenen met de kennis die u geleerd heeft. Daarom is het zo belangrijk dat u thuis tussen de bijeenkomsten opdrachten uitvoert, zaken voor zich zelf op een rijtje zet en literatuur leest. Er is een cursusboek om te lezen en een werkboek met opdrachten. Het huiswerk kan soms tot een half of een heel uur per dag in beslag nemen. Voor de start van de cursus krijgt u een kennismakingsgesprek. Het is daarom van belang u zo snel mogelijk op te geven.

---