Friese waterschappen

watergebiedsplan Koningsdiep

Inloopbijeenkomsten over watergebiedsplan Koningsdiep

maandag, 28 september 2009

Wetterskip Fryslân inventariseert knelpunten waterbeheer

Het gebied Koningsdiep en omgeving krijgt een watergebiedsplan dat in overleg met de streek wordt opgesteld. In dit plan komt te staan hoe Wetterskip Fryslân het waterbeheer de komende tien jaar wil uitvoeren en hoe (toekomstige) knelpunten in het waterbeheer voor agrarische gronden, natuurterreinen en bebouwing in het buitengebied worden opgelost. Hierbij houdt het waterschap rekening met de waterkwaliteit en het tegengaan van wateroverlast. Iedereen kan op 6, 12 en 14 oktober tijdens inloopbijeenkomsten zijn mening geven over het huidige waterbeheer in het gebied en suggesties aanleveren voor verbetering.

Wetterskip Fryslân inventariseert knelpunten in het dagelijkse waterbeheer in het gebied rondom het Koningsdiep. Voorbeelden zijn verdroging van natuur, droogte- of natschade in de landbouw, te hoge of te lage waterpeilen en veenoxidatie. De afgelopen tijd is hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het waterschap wil ook graag van alle belanghebbenden in het gebied weten welke problemen zij met het waterbeheer ervaren of welke wensen er zijn voor een duurzaam en toekomstgericht watersysteem. Deze kunnen worden doorgegeven en besproken tijdens drie inloopbijeenkomsten op 6 oktober in Piers Hiem in Nijbeets, op 12 oktober in De Wier in Ureterp en op 14 oktober in De Buorskip in Beetsterzwaag. Medewerkers van het waterschap staan belangstellenden doorlopend te woord tussen 16.00 en 21.30 uur.

Wetterskip Fryslân heeft een klankbordgroep in het leven geroepen, om zoveel mogelijk informatie uit de streek te krijgen. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, terreinbeheerders, landinrichtingcommissies, Friesch Grondbezit, Vitens en LTO Noord-afdelingen. De klankbordgroep helpt actief mee aan het watergebiedsplan. De resultaten uit de inloopbijeenkomsten helpen bij verdere detaillering van het plan.

Alle belangen in het gebied worden afgewogen. In het watergebiedsplan Koningsdiep e.o. worden naast de knelpunten de wettelijke eisen op het gebied van waterkwaliteit, de ecologische hoofdstructuur en de effecten van de klimaatverandering in het waterbeheer ingepast. Het waterschap beschrijft vervolgens welke maatregelen zij in het gebied gaat uitvoeren. Het gebied voor het dit plan strekt zich uit van Akkrum, De Veenhoop, Drachten, Bakkeveen, Gorredijk en Heerenveen.