Gemeente Oirschot

Start inzameling plastic verpakkingsafval

Op dinsdag 6 oktober om 15.30 uur wordt op de Markt in Bladel het startsein gegeven voor de inzameling van plastic afval in vier Kempengemeenten. De wethouders P. Bax (Bergeijk), J. van de Sande (Reusel-De Mierden), J. Kerkhof (Oirschot) en H. Goossens (Bladel) zullen gezamenlijk de starthandeling verrichten. In de genoemde gemeenten wordt vanaf oktober één keer per maand het plastic verpakkingsafval huis-aan-huis opgehaald.

Â

De Kempengemeenten hebben gekozen voor het ophalen van het plastic afval (en niet voor brengen naar een inzamelpunt) omdat:
* dit het meest gebruiksvriendelijk is voor de inwoners;
* dit het hoogste rendement oplevert;

* het relatief eenvoudig in te voeren is, zonder investeringen;
* er over het algemeen minder ander afval tussen het plastic zit dan bij een brengsysteem.

Â

Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval levert de inwoners ook voordeel op, omdat de restafvalcontainer minder vaak geleegd hoeft te worden.

Â

Plastic wordt gemaakt uit aardolie. Door het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen en te recyclen, kan het grondstoffenverbruik worden teruggedrongen. Omdat het afval niet wordt verbrand, wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Het plastic afval dient weer als basis voor bijvoorbeeld fleecekleding, automaterialen, bermpaaltjes, speelgoed en tennisballen.

Â

Iedere gemeente is vanaf 1 januari 2010 verplicht om het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen. In de gemeente Eersel is de inzameling al gestart in januari van dit jaar.