Oikocredit Debattour - Ontwikkelingshulp achterhaald? 01/10/2009 09:03

PR Newswire

UTRECHT, Nederland, October 1 /PRNewswire/ --

- Microkrediet is meer dan Màxima

Ontwikkelingshulp bestaat in oktober 60 jaar. Ontwikkelingssamenwerking ligt steeds meer onder vuur. Is ontwikkelingshulp achterhaald? Is microkrediet hét antwoord? Oikocredit Nederland vindt het hoog tijd om het debat hierover breed te voeren. Daarom organiseert zij in elke provincie de Oikocredit Debattour, met medewerking van een flink aantal provincies en prominenten.

In oktober bestaat de officiële ontwikkelingshulp 60 jaar. Na 60 jaar is er echter nog steeds sprake van een onrechtvaardige verdeling van bestaansmiddelen in de wereld. Er is steeds meer kritiek op ontwikkelingshulp in de huidige vorm. Wat moet het antwoord hierop zijn? Vooral sinds prinses Màxima als ambassadeur optreedt, is microkrediet steeds populairder geworden. Is lenen het nieuwe geven? Met microkrediet kunnen mensen, vooral vrouwen, in ontwikkelingslanden zelf een beter bestaan opbouwen. De leningen zorgen voor meer zelfvertrouwen en respect. Gemiddeld wordt meer dan 99 procent van deze kleine leningen terugbetaald.

Meer dan Màxima

Otto Albrecht (hoofd Voorlichting Oikocredit Nederland):
'Ontwikkelingshulp is niet meer de ver-van-mijn-bed-show. Het gaat iedereen aan; niet alleen het Rijk, ook provincies, gemeenten, de media, organisaties, onderwijsinstellingen en burgers. Kortom, de hele maatschappij zou bij het debat hierover betrokken moeten zijn. De discussie over microkrediet moet breed gevoerd worden. Het gevaar is dat mensen denken dat prinses Màxima zich er wel mee bemoeit en dat het dan wel goed komt.'

Brede steun voor de debattour

Bij de aftrap op 6 oktober in Utrecht zijn Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid CDA) en Karlien de Ruijter (directeur van omroep LLiNK) aanwezig. Andere prominenten die meedoen aan de tour zijn onder meer oud-ministers Jan Pronk en Joris Voorhoeve (lid Raad van State). Oikocredit werkt samen met provincies, onderwijsinstellingen, ABN AMRO en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Wat? Oikocredit Debattour - Ontwikkelingshulp achterhaald?

Waar? In elke provincie een debat

Wie? Alle geïnteresseerden zijn welkom

Wanneer? Start: 6 oktober, Utrecht; 10 december Slotdebat Amsterdam

Inschrijven en informatie: http://www.microkrediet.nl/debat

Vragen? Oikocredit Nederland: +31-(0)30-234-10-69.