Nominaties energieprijzen bekend

01/10/2009 10:45

Libéma Exhibition

De vakbeurs Energie 2009, die van 6 tot en met 8 oktober in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch wordt gehouden brengt veel nieuws op het gebied van energiebesparing. Deze beurs wordt CO2 neutraal georganiseerd. Hans Alders, voorzitter van EnergieNed, zal de beurs op 6 oktober om 13.00 uur openen. Tijdens de opening wordt de FMN Energie Award 2009 voor het beste energiebesparingsproject in Nederland uitgereikt. Op de laatste dag van de beurs vindt zowel het Groot Energiedebat plaats, als de uitreiking van de Innovatieprijs, groot euro5.000 , voor het meest innovatieve product dat op de beurs staat.

De redactie wordt van harte uitgenodigd om deze twee gelegenheden bij te wonen.

Voor de FMN Energie 2009 Award waren er 10 inzendingen, daarvan zijn er 5 genomineerd.

De lijst voor de genomineerden voor de FMN Energie 2009 Award ziet er als volgt uit:

Het energieplushuis in Leusden van Innoconstruct.

Innoconstruct heeft in nauwe samenwerking met Eneco, Philips en Siemens het voor elkaar gekregen met alle mogelijke hedendaagse middelen een huis te bouwen dat meer energie opwekt dan het verbruikt. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte, wind- en zonne-energie en een zeer doordachte manier van isoleren. Het huis levert voldoende energie om een elektrische auto 5000 km per jaar te laten rijden. Het huis is dan ook voorzien van een oplaadpunt voor zo'n soort auto.

Het hoofdkantoor van Facilicom in Schiedam.

Hier is werkelijk alles uit de kast gehaald om een zeer duurzaam gebouw te maken en ook om een zeer duurzame werkomgeving te creëren. Het gebouw heeft een A++ label en voldoet aan een EPC van 0,7. Medewerkers worden opgeleid in milieubesparende werkzaamheden. De invloed van facilitair management heeft grote invloed op de wijze waarop het gebouw is ingericht. Zo is er gebruik gemaakt van automatische lichtdetectie en een netwerk waarmee ventilatie, zonwering, verlichting en beveiliging geïntegreerd functioneren in een energiebeheerssysteem.

Sporthal "De Slingert" in Wijchen.

De gemeente Wijchen heeft een sporthal laten bouwen die minimaal 40% energiezuiniger is dan vergelijkbare hallen. Dat heeft men bereikt door het energieverbruik aan te passen aan de wensen van de gebruikers. Aangezien dat soms heel verschillende wensen zijn passen de installaties in het gebouw zich aan aan de groep die op dat moment van de faciliteit gebruik maakt. Dat gebeurt via een meet en regelsysteem dat via internet aanstuurbaar is en waarin de wensen van de gebruikers van de hallen zijn voorgeprogrammeerd. Hieraan is tevens een elektronische deursturen gekoppeld.

Nieuwbouw pand Van Mackelenbergh Electro in Den Bosch.

Van Mackelenbergh Elektro heeft een pand laten bouwen met een EPC van 0,69. Het pand moest worden voorzien van de meest innovatieve technieken qua opwekking en distributie inclusief de prestatie en energiemonitoring van de volledige E en W installaties. Het pand komt tot een 75% betere energieprestatie dan de meeste panden in Nederland. Aan de opwekkingskant wordt gebruik gemaakt van een warmte koude opslag inclusief warmtepomp. Aan de distributie kant wordt gebruikt gemaakt van betonkernactivering, klimaatplafonds, vraaggestuurde luchtbehandeling op basis van CO2 detectie, afschakelbare wandcontactdozen en daglichtdimming met aanwezigheidsdetectie.

Project Sleephelling in Rotterdam

De BAM heeft het eerste renovatieproject in Nederland aangemeld met een certificaat PassiefBouwen keur. Het bijzondere renovatieproject aan de Sleephellingstraat kende 9 historische panden die zijn omgevormd tot 14 prachtige boven- en benedenwoningen en een kleinschalige voorziening voor maatschappelijke opvang. Voor een gerenoveerde woning gebouwd volgens PassiefBouwen Keur geldt een beperking van de energievraag voor ruimteverwarming en koeling tot 25 kWh per vierkante meter gebruiksoppervlakte per jaar. Voor het totale primaire energiegebruik geldt een beperking van 130 kWh per vierkante meter. Het project is het voorbeeld van het nieuwe wonen in de stad: hoog wooncomfort op een perfecte locatie, lage energiekosten én een bijdrage aan een beter milieu. In combinatie het historische karakter van de woningen levert dit een unieke combinatie op van historisch en modern wonen.

Voor de Innovatieprijs waren er 31 inzendingen, daarvan zijn er 10 genomineerd.

De lijst van de genomineerden voor de Innovatieprijs ziet er als volgt uit:


- De inzending van Autarkis. Door toepassing van PCM inductie convectoren in ruimten worden de leefzones van een gebouw op een comfortabele en duurzame geklimatiseerd. De jury acht dit een slim hightech systeem. Interessant voor energiebesparing in kantoren.


- Dutechpro uit Voorthuizen heeft een volautomatische pelletverbrander met condensator ingezonden. Volgens de jury acht hiermee alternatieve verbranding op HR niveau mee mogelijk, maar betwijfeld het nut voor Nederland.


- Ecotherm heeft 2 producten ingezonden die allebei in de nominaties meegenomen zijn Het product IsoEasy is een totaalconcept voor isolatie. Volgens de jury neemt het drempels weg en zou het een goede uitvoering garanderen. Het product W'all-in-one is samen met Faay ontwikkeld en een isolerende voorzet muur en volgens de jury handig in de renovatie.


- Elincom Electronics komt met een type transformator de Savergy, waarmee tot 30% besparing op elektriciteitsverbruik bereikt kan worden. Tevens geeft het een grote verlenging van de levensduur van verlichting. De jury noemt het product simpel en doeltreffend.


- De inzending van Enexis betreft een mobile smart grid voor het opladen van elektrische auto's. De jury noemt het voorstel innovatief en denkt dat het zaken in beweging kan krijgen.


- De Dynamic Power Stabilizer (DPS) van Hitec is belangrijk voor de continuïteit van het energienet. Het is innovatief en is belangrijk als duurzaamheidsbijdrage.


- Inventum brengt een ventilatiewarmtepomp naar voren. De jury merkt hierover op dat een innovatief product is met een groot toepassingsgebied. Besparing tot25% wordt aannemelijk geacht.


- De inzending van Navos betreft een capilair buissysteem voor warmteafgifte met warmtepomp. Hier is 35% besparing mee te bereiken en de jury vindt het een doordachte benadering voor ruimteverwarming.


- Supair laat een standalone luchtgordijn zien met warmtepomp. Hiermee grijpt het in op het bestaande probleem van energieverslindende luchtgordijnen. De jury betwijfeld echter of er veel besparing bereikt wordt.

De vijfde editie van Energie is met 325 exposanten groter dan ooit en heeft een aantal thema's dit jaar nadrukkelijk aanwezig nl. WKK, Duurzaam Bouwen, Technische isolatie, Koude, Stoomtechniek, Passief Bouwen en Dak & Energie. Tevens is er een speciaal deel voor energiebesparing in de industrie. Energie 2009 is dagelijks open van 10.00 - 18.00 uur. Meer info; www.energievakbeurs.nl