NCRV

Spirit 24

Spelen met Verlichting

Vanaf dinsdag 6 oktober

21:00 uur, Spirit 24

Boeddhistisch opvoeden, wat is dat?
Programma Spelen met Verlichting sluit aan bij de week van de leraar

Floris is vier en lag laatst in het ziekenhuis. Op de vraag waar hij aan denkt als hij veel pijn heeft, zegt hij: âOh, dan denk ik gewoon aan de Boeddhaâ.

Boeddhistisch opvoeden, wat is dat eigenlijk? En hoe kan het Boeddhisme helpen kinderen te laten bloeien? In het kader van âDe week van de leraarâ maakte de Boeddhistische Omroep (BOS) de documentaire Spelen met Verlichting.

Ancilla en Joost hebben twee jonge kinderen. Op welke manier integreren zij hun Boeddhistische overtuigingen in hun opvoeding? En is het heel anders als je pubers hebt zoals José, die haar zoon Ruben en haar dochter Yara Boeddhistisch opvoedt? Van kleins af aan gaat Yara mee naar bijeenkomsten van Sogyal Rinpoche. Wat vind Yara daar eigenlijk zelf van?

Jishin Hendriks geeft al jaren familieretraites in Zencentrum Noorderpoort. De kinderen worden actief betrokken bij de boeddhistische elementen als in stilte eten, reciteren en werkmeditatie. Op eenzelfde manier wil leerkracht Douwe Hoitsma kinderen op school enkele Boeddhistische vaardigheden aanleren, zoals mediteren en aandachtig zijn. Met hart en ziel zet hij zich in voor de oprichting van de eerste basisschool op boeddhistische grondslag in Nederland. Wat kan je met kinderen doen in de klas op boeddhistisch gebied en hoe reageren ze daar op?

De documentaire Spelen met Verlichting van de Boeddhistische Omroep (BOS) is te zien op Spirit 24 op de volgende dagen: dinsdag 6 oktober om 21:00 uur, vrijdag 9 oktober om 19:00 uur, zaterdag 10 oktober om 20:00 uur en zondag 11 oktober om 13:00 uur.

Spirit 24

Het themakanaal Spirit 24 is dé levensbeschouwelijke themazender van Nederland. Het is een samenwerking van 12 levensbeschouwelijke omroepen (KRO RKK, EO, IKON, Joodse Omroep, ZvK, NMO, NIO, OHM, BOS, HUMAN en de NCRV). De zender is interreligieus en multicultureel en biedt de kijker een breed aanbod van onderwerpen op het gebied van spiritualiteit, levensbeschouwing, zingeving, cultuur en filosofie, gezien vanuit verschillende geloofsrichtingen en invalshoeken. De zender laat de kijker genieten en schept verwondering, zet aan tot nadenken en brengt op toegankelijke wijze (nieuwe) inzichten.

Spirit 24 is onderdeel van het pakket themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep. Het kanaal is te zien via UPC op kanaal 27 en via Ziggo op kanaal 211. Ook via Delta en Caiway is Spirit 24 te ontvangen. Ook zijn de uitzendingen te volgen via www.spirit24.nl.