Gemeente Teylingen

gemeente gaan voor alcoholmatiging jeugd

Sportverenigingen en gemeente gaan voor alcoholmatiging jeugd

02 oktober 2009

Op 6 oktober 2009 ondertekenen de gemeente Teylingen en een groot aantal sportverenigingen uit Teylingen de intentieverklaring `Alcohol, sport en jongeren'. Met de ondertekening van de intentieverklaring wil de gemeente het belang van alcoholmatiging onder jongeren benadrukken. \r\nIn de intentieverklaring is opgenomen dat zowel de gemeente als de verenigingen zich actief gaan inzetten om het alcohol gebruik onder jongeren terug te dringen.

Actieplan `Alcohol en jongeren'

In 2008 heeft de gemeente Teylingen een actieplan `Alcohol en jongeren' opgesteld. De jeugd in Teylingen drinkt te jong, te vaak en te veel. In het actieplan staan diverse acties om het alcoholgebruik onder jongeren te laten dalen. Zoals het creëren van publiek draagvlak door voorlichting te geven op scholen, aan ouders, creëren van een alcoholvrije omgeving tijdens schoolfeesten en in jongerencentra. Ook is er aandacht voor het vroeg signaleren van jongeren met alcoholproblemen.

De drank- en horecawet verbiedt de verkoop van drank aan jongeren onder de 16 jaar. Dit geldt ook voor kantines en clubgebouwen. Om een vuist te maken tegen het drinken op jonge leeftijd hebben de gemeente en de sportverenigingen een intentieverklaring opgesteld.

In de intentieverklaring staat hoe de gemeente en de sportverenigingen het alcoholgebruik onder jongeren willen terugdringen.

De gemeente biedt de sportverenigingen:

* een gratis IVA-cursus (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) via het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen;
* promotiemateriaal over de risico's van alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar;

* ondersteuning in het terugdringen van het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar door middel van bijvoorbeeld het inschakelen van Stichting Brijder.

De sportverenigingen:

* vragen binnen de vereniging aandacht voor de risico's van alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar;
* plaatsen artikelen in het clubblad over het gebruik van alcohol;
* vragen in de kantine aandacht voor het gebruik van alcohol door bijvoorbeeld het ophangen van een poster;

* wisselen met de gemeente signalen uit over het alcoholgebruik door de jongeren onder de 16 jaar;

* bekijken samen met de gemeente regelmatig of zij op een andere manier een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren.

Deelnemende sportverenigingen

De deelnemende sportverenigingen zijn: The Bassets; Foreholte voetbal; Dynamo; De Columbiaan; TOP; Ter Leede; Stichting de Wasbeek; RKVV; Tjarda; MHC Voorhout; Foreholte handbal; Warmondse IJsclub; STV; Warmunda en Basketbalvereniging Voorhout Forwodians. Het kan zijn dat nog meer sportverenigingen zich hierbij aansluiten.