Rookvrij schoolplein: niet meer dan logisch

02/10/2009 15:39

Astmafonds

Roken op school is iets van de vorige eeuw. En dat geldt ook voor roken op het schoolplein, vinden STIVORO en het Astma Fonds. Middelbare scholen, waar jongeren vaak beginnen met roken, moeten hun schoolplein geheel rookvrij maken. Op dinsdag 6 oktober geeft het Groenhorst College in Bilthoven het goede voorbeeld.

Wie rookt, begint daar meestal mee op het schoolplein van de middelbare school. Op een leeftijd dat jongeren extra verslavingsgevoelig zijn, heeft dat grote risico's voor de gezondheid van de longen. Die risico's kennen we, en daarom wordt ook op 85 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs binnen al niet meer gerookt. Maar op het schoolplein heeft nog maar een kwart (27 procent) een geheel rookverbod. Op bijna de helft van de scholen mag nog ergens op het plein gerookt worden. Op sommige scholen mag de bovenbouw wel roken en de onderbouw niet. Dat maakt roken juist 'stoer' voor de jongere leerlingen.

Niet onderschatten

"Een rookvrij schooplein is niet meer dan logisch. Pas daarmee is je school echt rookvrij", zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. "Leerlingen moeten gewoon niet beginnen met roken - binnen of buiten. De risico's zijn te groot, de gezondheidsschade bij een roker moet je niet onderschatten." STIVORO en het Astma Fonds roepen middelbare scholen op om hun schoolplein helemaal rookvrij te maken. Onlangs ontvingen alle scholen in het voortgezet onderwijs informatie over het rookvrij maken van schoolpleinen.

Predicaat Rookvrije School

Op dinsdag 6 oktober geeft het Groenhorst College in Bilthoven (locatie Oranje Nassau College, VMBO-t) het goede voorbeeld: daar schroeft directrice Monique Keesom, samen met Michael Rutgers van het Astma Fonds, het bordje 'Rookvrije School' aan de muur. Scholen krijgen dat predicaat van STIVORO als ze werk maken van een rookverbod binnen en buiten, en bovendien aandacht besteden aan het onderwerp in de les. Scholen werken daarvoor onder meer samen met de GGD en/of instelling voor verslavingszorg. Keesom vroeg voor haar school begin dit schooljaar het predicaat Rookvrije School aan. STIVORO en de GGD Midden-Nederland ondersteunen daarbij. "Roken is iets van het verleden", vindt Keesom. "En ik wil niet dat leerlingen er op onze school mee beginnen."





http://www.stivoro.nl/rookvrijeschool