Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Uitnodiging

voor informatiebijeenkomst over werkzaamheden in Amerdiep en Eldersloopje op dindsdag 6 oktober om 20.00 uur in café Popken te Ekehaar, Hemmenweg 2.

Hunze en Aa's voert herstelprojecten uit in Drentse beken om kwetsbare en bedreigde vissoorten een handje te helpen. Dit gebeurt in samenwerking met de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer en Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe.
Sinds 2000 zijn diverse studies en onderzoeken verricht. beschreven is hoe de Drentsche Aa als verbindingszone zou moeten functioneren, knelpunten zijn gesignaleerd en kansrijke maatregelen zijn op papier gezet.

Bovenlopen van beken zijn belangrijk als paai en opgroeiplaatsen voor vissen. Hier is het water vaak helder en schoon, er zijn waterplanten en er is voldoende voedsel. Door stuwen kunnen vissen bepaalde leefgebieden niet meer bereiken.

Voor de vissen is het belangrijk dat barrières worden verwijderd. In het Amerdiep en Eldersloopje worden stuwen voorzien van een vistrap. Bij de stuw naast de Hemmenweg bij Ekehaar komt aan de noordzijde een vistrap in de oude meander. De stuw Eleveld wordt voorzien van een vistrap in een oude meander die hergraven wordt. Verder wordt in dit project een oude meander in het Eldersloopje hersteld.