Persbericht

Taskforce Huisvesting Statushouders beëindigt haar activiteiten

Op dinsdag 6 oktober beëindigt de Taskforce Huisvesting Statushouders drie maanden eerder dan gepland haar activiteiten. Dit doet zij tijdens een slotbijeenkomst, samen met alle ketenpartners en in aanwezigheid van de Staatsecretaris van Justitie en de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het ADO-stadion in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst biedt de voorzitter van de Taskforce Ed Nijpels haar eindrapportage en haar testament aan aan de beide bewindspersonen. Zowel Ed Nijpels, als staatssecretaris Albayrak en minister van der Laan zullen een toelichting geven op het eindrapport. De Taskforce nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

De Tweede Kamer heeft medio 2007 ingestemd met de Pardonregeling voor een afgebakende groep mensen die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Hierdoor kregen gemeenten een aanvullende opdracht om 27.700 mensen voor 1 januari 2010 te huisvesten. De afgelopen twee jaar heeft de Taskforce Huisvesting statushouders gewerkt aan de aan haar opgelegde taak: "Gemeenten en corporaties helpen bij het adequaat huisvesten van asielzoekers die onder de Pardonregeling vallen. Zij volgt positief kritisch de inspanningen van gemeenten en corporaties en ondersteunt hen daar waar nodig is".

De huisvesting van de groep mensen die onder de Regeling 'afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet' valt, is zeer voorspoedig verlopen. De Taskforce constateert dat het ondersteunen en kritisch volgen van de gemeenten en corporaties zijn vruchten heeft afgeworpen.

Op 1 oktober zijn 25.300 van de 27.700 mensen aangemeld als gehuisvest bij het COA. Daarmee staat de teller op dit moment op 91%.

Indien u aanwezig wilt zijn verzoek ik u zich van te voren aan te melden en uw perskaart mee te nemen. Aanmelden kan op telefoonnummer 06-30362501

Programma

16.00 uur opening door Jan Mulder: de waarde van thuiskomen

16.05 uur Nieuwsbulletin door Noraly Beijer met feitelijke informatie en gepardonneerden.

16.15 uur Toelichting resultaten door Ed Nijpels.

16.30 uur Ruud Lubbers

16.40 uur Staatssecretaris Albayrak

17.05 uur Ed Nijpels, Eberhard van der Laan, wethouder Ed Wallinga uit Enschede, wethouder Dominic Schrijer uit Rotterdam en directeur Strategie en beleid, Petra Ginjaar, COA

17.30 uur Overhandiging slotdocument Taskforce Huisvesting Statushouders door Ed Nijpels aan Staatssecretaris Albayrak

Noot voor redacties (