Waterleidingmaatschappij Drenthe

WMD stuurt waterzuiveringsinstallaties naar Padang06 oktober 2009 Â

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) helpt Padang met acht van haar mobiele waterzuiveringsinstallaties. De Perfector-E (de E staat voor emergency) is een compacte zuiveringsinstallatie die drinkwater produceert uit oppervlaktewater. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland ondersteunt het aanbod door een financiële bijdrage aan het vervoer en de exploitatie van de Perfectors.

Tekort aan drinkwater
De aardbevingen bij het Indonesische eiland Sumatra hebben de havenstad Padang ernstig getroffen. Veel mensen zijn bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen. Honderden huizen zijn beschadigd. Waterleidingen zijn kapot, waardoor gebieden onder water lopen. In delen van de stad is een ernstig tekort aan drinkwater. Het gebied is door de verwoestingen lastig te bereiken, ook voor trucks met flessenwater.

Ruim 1000 liter per uur
WMD heeft acht exemplaren van de Perfector-E aangeboden aan het waterleidingbedrijf van Padang. De mobiele zuiveringsinstallaties zijn inmiddels op transport en kunnen binnen enkele dagen operationeel zijn. Een unit kan per uur ruim 1000 liter vertroebeld water zuiveren tot puur drinkwater.

Tsunami
Kort na de tsunami in Zuidoost-Azië kon het zeer eenvoudige membraanfilter meteen dienst bewijzen in het Indonesische Aceh. Daar is het waterleidingsysteem voor een groot deel hersteld, waardoor de Perfectors niet meer nodig zijn. WMD heeft de
waterzuiveringsinstallaties overgenomen.

WMD in Oost-Indonesië
WMD ondersteunt waterbedrijven in Oost-Indonesië en (her)gebruikt de Perfector-E daar nu dagelijks op diverse locaties, zoals in Manado. De acht zuiveringsinstallaties kunnen dus snel en zonder rompslomp in Padang zijn. Twee technici uit Manado reizen mee voor exploitatie en onderhoud van de Perfectors. De Perfector-E is ontwikkeld in Nederland door Norit, in samenwerking met PWN.

Perfector E