Waterschap Aa en Maas

grond

Laarakkerse waterleiding: Schop in de grond

Medio oktober start waterschap Aa en Maas met de uitvoering van de werkzaamheden bij de Laarakkerse Waterleiding te Cuijk. Tot en met eind december 2009 voert Aa en Maas hier maatregelen uit om de verdroging van de landgoederen tegen te gaan. Daarnaast worden de oevers van de waterloop natuurvriendelijk ingericht.

Op 2 oktober jongstleden ging het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas akkoord met het definitieve inrichtingsplan. Ook is het benodigde bedrag van EUR 540.000 voor de uitvoering beschikbaar gesteld.

SAMENWERKING
Het inrichtingsplan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de eigenaren van
de landgoederen De Hiersenhof, Ossenbroek, De Dennen en Barendonk. Het plan heeft betrekking op de watergang de Laarakkersche Waterleiding vanaf de rijksweg A73 ter hoogte van Haps tot stuw Barendonk ter hoogte van landgoed De Barendonk aan de Millse weg te Beers.

MAATREGELEN
Verschillende maatregelen worden uitgevoerd om de wateraanvoer naar en tussen de landgoederen te verbeteren. Dit gebeurt door middel van het automatiseren van een stuw, het verbeteren van de doorstroming met `duikers' en het beperken van de waterafvoer. De oevers van de Laarakkerse Waterleiding worden natuurlijk ingericht (flauwe oevers in plaats van rechte kades) en bij Stuw Barendonk wordt een vispassage aangelegd. Hierdoor kunnen vissen de stuw als obstakel vermijden.

VITAAL, MOOI EN SCHOON BRABANTS PLATTELAND
De verdrogingsbestrijding van de landgoederen en het aanleggen van de ecologische
verbindingszone maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties.

Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.