Gemeente Lelystad

Van 5 petflessen maak je 1 brooddoos

Dinsdag 6 oktober 2009

Jongeren van Groenhorst College en De Rietlanden bedenken een campagne voor inzameling van plastic afval in Lelystad.

150 miljoen kilo

Jaarlijks gooien we in Nederland met z'n allen zo'n 150 miljoen kilo aan plastic verpakkingsafval weg. Dat komt, als het goed is, allemaal in de afvalbak terecht en wordt uiteindelijk verbrand. Terwijl we al dat plastic ook zouden kunnen hergebruiken.

Jongeren bewust maken

Vanaf 1 januari 2010 zijn alle gemeenten verplicht plastic afval apart in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden. Ook Lelystad doet hier straks uiteraard aan mee en onderzoekt op dit moment wat voor onze stad de beste inzamelmethode is. De scholen zijn vast gevraagd een communicatiecampagne te bedenken om jongeren in Lelystad bewust te maken van het nut van plastic scheiden. De Rietlanden en het Groenhorstcollege zijn hiermee aan de slag gegaan.

Workshop over plastic afval

De gemeente Lelystad organiseert een campagnewedstrijd waaraan 10 klassen van deze twee scholen meedoen. Op 1 september kregen 3 klassen van het Groenhorst College een workshop over plastic afval: Hoeveel plastic afval verzamelen we? Waar komt het vandaan? Wat gebeurt ermee en hoe schadelijk is dat voor het milieu? Leerlingen beseffen zo dat het eigenlijk gek is dat we plastic weggooien en verbranden, terwijl we van gebruikt plastic nieuwe dingen kunnen maken. Van 5 petflessen maak je één brooddoos en met 55 petflessen heb je een nieuwe slaapzak. Op 13 oktober krijgen 7 klassen van Scholengemeenschap De Rietlanden dezelfde workshop.

Campagne voor en door jongeren

Tegelijk met de workshop krijgen de scholieren de opdracht om een campagne te bedenken die andere jongeren in Lelystad aanzet tot het gescheiden inzamelen van hun plastic afval. Het campagnemiddel mogen ze zelf bepalen: posters en flyers, een filmpje, ontwerp van een voorwerp, een campagnelied of iets heel anders.

Prijsuitreiking 25 november

De prijsuitreiking voor de beste campagne is op woensdagmiddag 25 november op het gemeentehuis. De jury staat onder leiding van Jenneken Nuijt, wethouder van milieu. De prijs is EUR1.000,- en wordt gebruikt voor uitvoering van de campagne.

---