Gemeente Rotterdam

Behandeling begroting 2010 in raadscommissies en gemeenteraad

Dit jaar wordt er tijdens de commissiebehandeling ook gestemd over de moties

Op maandag 5 oktober presenteerde het college de Rotterdam begroting 2010. De begroting bevat de voorstellen voor het beleid in 2010 en de financiële vertaling van het beleid voor de periode 2010 tot en met 2013. De komende tijd wordt burgers en instellingen de kans gegeven om in een bijzondere commissievergadering in te spreken naar raadsleden en vindt de behandeling van de begroting in de raadscommissies en gemeenteraad plaats. De begroting wordt op een andere wijze dan in 2008 behandeld. De grootste verandering is dat er tijdens de begrotingsbehandeling in de commissies niet alleen moties kunnen worden ingediend, maar dat er ook in de commissies over deze moties wordt gestemd. Op donderdag 12 november worden de aangenomen moties tijdens de begrotingsraad bij hamerslag bekrachtigd. Het blijft mogelijk tijdens de begrotingsraad moties in te dienen. Deze verandering dient twee doelen:

1) om het raadsdebat in tijd terug te brengen naar een debat over de politieke kernkwesties
2) om de publieke en media-aandacht voor de politieke stellingnames in de moties te spreiden over meerdere dagen.

Overzicht van de belangrijke data

Inspreekmoment voor burgers en instellingen
Burgers en instellingen kunnen inspreken op maandag 26 oktober om 16.30 uur.
De insprekers worden ontvangen in de raadzaal.

Commissievergaderingen
Van 27 oktober tot en met 29 oktober zijn de commissievergaderingen. De vergaderingen hebben één onderwerp: de begroting. Alle commissies vergaderen in de raadzaal.

Vergaderschema begrotingscommissies

Dinsdag 27 oktober, 09.30 uur Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie Woensdag 28 oktober, 09.30 uur Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport
Woensdag 28 oktober, 14.00 uur Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur Donderdag 29 oktober, 9.30 uur Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer
Donderdag 29 oktober, 16.00 uur

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
(Bestuur, Veiligheid, Organisatie 16.00-18.30 uur en Middelen 19.30-22.30 uur)

Extra commissieronde
Op 5 november is er een extra commissieronde. Tijdens deze ronde worden de fractieopvattingen geïnventariseerd. De woordvoerders stemmen over de moties met het zetelaantal van hun fractie. Bij aanvang van de commissieronde ontvangen de media het pakket voorgenomen moties.

09.00-11.00 uur Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer (plus bespreking beleidsvelden economie en verkeer en vervoer ivm met de afwezigheid van wethouder Vervat op 29 oktober)
11.00-12.30 uur Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport
13.00-14.30 uur Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur 14.30-16.00 uur Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
16.00-17.30 uur Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Om deze extra ronde mogelijk te maken wordt de reguliere raadsvergadering van donderdag
5 november verplaatst naar de avond van 5 november (aanvang 20.00 uur).

Begrotingsraad
De begrotingsbehandeling vindt op 12 november plaats en start om 10.00 uur. De vergadering kent een ochtend-, middag- en avondzitting. Aan het begin van de vergadering wordt bij hamerslag besloten dat de moties uit het pakket zijn bekrachtigd. De fracties kunnen ook tijdens de begrotingsraad nog moties indienen.

Live uitgezonden
De commissievergaderingen, de extra commissieronde en de begrotingsraad worden live uitgezonden op deze website. Ook kunt u hier achteraf de beelden terug te zien per agendapunt.