Gemeente Enschede

Huishoudelijke hulp per 2010: de klant kiest, de gemeente ondersteunt

De voorgenomen gunning van de hulp bij het huishouden van de dertien Twentse gemeenten is definitief. Voor aanvullende uren is een onderhandse meervoudige aanbesteding gestart.

Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de voorgenomen gunning van de dertien Twentse gemeenten. Voor het resterend aantal uren Zorg In Natura (ZIN) wordt een meervoudige onderhandse aanbesteding gestart. Klanten krijgen per 1 januari 2010 twee keuzes: een PGB of zorg in natura. Met PGB kan een alfahulp worden ingezet of kan huishoudelijke hulp ingekocht bij een aanbieder.

Voor de meervoudige onderhandse aanbesteding worden geinteresseerde partijen binnenkort uitgenodigd om binnen twee weken een offerte in te dienen. De definitieve gunning van deze onderhandse aanbesteding zal vervolgens medio november plaatsvinden. Uitgangspunt bij de hulp bij het huishouden is dat de klanten kiezen en dat de gemeenten hen daarbij ondersteunen.

Alle gemeenten spannen zich in om hun eigen burgers op de voor die gemeente passende manier te informeren. Klanten hoeven tot die tijd in ieder geval nog geen actie te ondernemen. In november worden klanten geinformeerd over de keuzes die er zijn en wat de procedure is.

De landelijke wetgeving is veranderd. In 2010 mag een thuiszorginstelling Zorg In Natura (ZIN) niet meer door een alfahulp laten verlenen. Deze alfahulpen kunnen in 2010 ofwel alfahulp blijven, ofwel in dienst treden van een aanbieder. Alfahulpen kunnen ook in de toekomst nog bij hun vertrouwde klanten blijven werken als deze dat willen. In verschillende gemeenten worden maatregelen getroffen zodat allerlei administratieve zaken rondom de hulp (zoals verzekeringen, loon bij ziekte) geregeld kunnen worden.

De huidige werkgevers hebben gemeld dat zij zich willen inspannen om de overgang naar een eventuele nieuwe werkgever goed te laten verlopen. Voor hulpen die ontslagen worden door hun huidige werkgever zijn er meerdere mogelijkheden. De gegunde organisaties hebben een grote bereidheid getoond om personeel over te nemen. Ook zoeken nieuwe organisaties nu al nieuw personeel. De gemeenten streven ernaar dat zo spoedig mogelijk voor ieder duidelijk is hoe de hulp geregeld wordt. Daarnaast loopt de overgangstermijn tussen de huidige contracten en de nieuwe contracten nog tot april 2010.

Geplaatst: 06 oktober 2009.

6 oktober 2009