Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuw wijkwinkelcentrum voor Oud Noord

Het dagelijks bestuur heeft het concept stedenbouwkundig plan voor het wijkwinkelcentrum Oud Noord en de concept welstandscriteria vrijgegeven voor inspraak. Het ambitieuze stedenbouwkundige plan omvat winkels en horecavoorzieningen met een oppervlakte van in totaal circa 7.500 vierkante meter, 200 woningen, een parkeerkelder en een markt.

Wonen
In het plan zijn 200 woningen opgenomen waarvan 30% sociale sector en 70% vrije sector. De woongevels aan de Van Hasseltweg en Mosplein zullen als `dove'gevels worden uitgevoerd vanwege de verkeersdrukte op de Van Hasseltweg. De andere zijden van de woningen zijn geluidluw en hebben een goede oriëntatie op de zon én de stad. Samen met de nieuwbouw op Overhoeks (voormalig Shell-terrein) vormen de nieuwe woningen een belangrijke aanvulling op de bestaande
-grotendeels te renoveren- woningvoorraad.

Verder zijn op de verdieping aan de Van Hasseltweg behalve de entreehallen van de 200 woningen, een gezondheidscentrum en een ouder-kind centrum gepland. De Van Hasseltweg krijgt daarmee een "plint" met actieve, publieke gebruiksruimtes. Op de andere bouwlagen komen woningen met buitenruimtes die op de zonnige pleinzijde zijn georiënteerd.

Markt Mosveld
De markt Mosveld kent een lange traditie en verzorgt al meer dan 40 jaar de marktfunctie in Noord. Het is daarmee de oudste van de twee markten in het stadsdeel. De bestaande markt zal in gewijzigde vorm terugkomen in het nieuwe wijkwinkelcentrum. De nieuwe markt zal in omvang ongeveer gelijk zijn aan de huidige markt.

Horeca en detailhandel
Op de begane grond van de nieuwe bebouwing aan het marktplein zijn winkelruimtes en horecavoorzieningen opgenomen, in totaal ongeveer 7500 vierkante meter.
Twee supermarkten hebben hierin een bijzondere plaats. De winkelgevels zijn op het marktplein georiënteerd. Daarmee wordt deze openbare ruimte van een nieuwe en wervende identiteit voorzien.

Parkeren
Onder het gebouw is een parkeerkelder in twee lagen gepland. De ontsluiting van de garage wordt gemaakt vanaf en naar de Van Hasseltweg. Eén uitgaande routing gaat via het straatniveau aan de noordzijde van de Van Hasseltweg. Deze opzet belast de omliggende woonomgeving minimaal.

Viaducten
In het plan is ook bijzondere aandacht voor de huidige viaducten onder de Van Hasseltweg. Deze vragen om een ingreep met als doel het verblijfsklimaat belangrijk te verbeteren. Vooral de viaductwanden bieden goede mogelijkheden. Eén wand kan worden vernieuwd met een nieuwe horecagevel, die ook bijdraagt aan de sociale veiligheid. Andere viaductwanden kunnen als lichtgevende (reclame)wanden worden uitgevoerd.

Inspraak
Dinsdag 3 november is in de aula van het Bredero College aan de Meidoornweg van 19.30 tot 22.00 uur een inspraakavond voor buurtbewoners, winkeliers en marktkooplieden.

Na de inspraak zal het investeringsbesluit, waar het stedenbouwkundig plan deel van uitmaakt, naar verwachting in februari 2010 worden aangeboden aan de deelraad ter vaststelling. Hierna wordt de grondexploitatie ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad.

Tussen 2011 en 2013 zal het nieuwe wijkwinkelcentrum gerealiseerd worden.