VVD


6-10-2009

VVD onderstreept belang van gemeenschappelijk asielbeleid

Hennis-Plasschaert: "Het gebrek aan Europese binnengrenzen schreeuwt om een Europese aanpak."

Morgen stelt de Europese Commissie opnieuw een herziening voor van enkele bestaande Europese richtlijnen op het gebied van asiel. Dit keer is het de beurt aan de zgn. procedure- en kwalificatierichtlijn. Met deze herziening beoogt de Europese Commissie meer harmonisatie op Europees niveau te bewerkstelligen. De verschillen tussen de lidstaten zijn namelijk nog altijd groot. Van een gemeenschappelijk asielbeleid is dan ook vooralsnog géén sprake.

In 2010 zouden de EU-lidstaten over één asielprocedure en één asielstatus moeten beschikken. Deze deadline is inmiddels verschoven naar 2012. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder asiel en migratie voor de Europese Liberalen, roept de lidstaten al langer op om te voldoen aan de afspraken waartoe vijf lidstaten zich al in 1999 hebben gecommitteerd.

Hennis-Plasschaert is blij dat de Europese Commissie met de herzieningsvoorstellen doorkomt: "Met de herziening zet de Commissie opnieuw een stap in de richting van daadwerkelijk één gemeenschappelijk asielbeleid. De vraag is nu of de lidstaten voldoende daadkracht tonen. In theorie streven zij vergaande harmonisatie na, maar als het aankomt op besluitvorming blijkt de grootste gemeenschappelijke deler ineens minimaal te zijn."

Volgens Hennis-Plasschaert hebben de lidstaten vooral zich zelf met deze opstelling: "De grote verschillen in bijvoorbeeld toelatingsprocedures, toekennen van asielstatus, omstandigheden waarin asielzoekers worden opgevangen (etc.) ondergraven de beoogde doelstellingen, namelijk: de totstandkoming van een transparant asielbeleid en het stoppen van het zgn. asielshoppen."