Gemeente Noordwijk

PRIJSUITREIKING ERFGOEDSPOOR BOKAAL

Op maandag 5 oktober 2009 ontving de Ruïne van Teylingen de Erfgoedspoor-bokaal 2008-2009. In de Noordwijkse basisschool De Schapendel reikte wethouder Martijn Vroom (CDA) van Onderwijs deze uit aan Gerard Rutgrink. De Ruïne kreeg de prijs omdat zij door het basisonderwijs als `beste erfgoedinstelling 2008-2009' is beoordeeld. De Ruïne maakte een bijzonder erfgoedproject voor de basisscholen in de Noordwijk die deelnemen aan Erfgoedspoor.

De Ruïne ontving hoogste waardering van het basisonderwijs Gerard Rutgrink, beheerder van de Ruïne van Teylingen biedt de leerlingen van de groepen 6 een programma aan onder de titel: `vind je er nog wat van?' In dit project beleven de leerlingen, met een archeologiekist van het Erfgoedhuis als uitgangspunt, het werk van een echte archeoloog. Ze determineren in de klas bodemvondsten, maar het leukste onderdeel is toch het bezoek aan de Ruïne, waar zij onder de enthousiaste leiding van Gerard Rutgrink met de veldwerkkit aan de slag gaan. Als `echte' archeologen gaan zij daar aan het werk. De geschiedenis van de Ruïne en het gebied daaromheen komt voor hen door de inspirerende leiding van de heer Rutgrink tot leven. Hun opgegraven vondsten mochten zij afgelopen jaar zelfs in een speciale vitrine in de Bibliotheek Bollenstreek, Weteringkade te Noordwijk tentoonstellen.

Erfgoedspoor: Boek dicht en klas uit!
Erfgoedspoor biedt leerlingen van 8 tot 16 jaar een doorgaande leerlijn erfgoededucatie, waarbij scholen een meerjarenafspraak aangaan met de erfgoedinstellingen om hen heen. Archief, historische vereniging, museum en beheerders van monumenten bieden binnen dit traject onderwijsprojecten aan die een bijzondere invulling geven aan vakgebieden als geschiedenis en aardrijkskunde. Het Erfgoedhuis is coördinator van Erfgoedspoor en draagt zorg voor de kwaliteit van het aanbod. Van buiten leren is het kenmerk van Erfgoedspoor, ons motto luidt dan ook: Boek dicht en klas uit!

De gemeente Noordwijk ondersteunt deze erfgoededucatie in het basisonderwijs van harte. Zij betaalt zelfs de contributiekosten van Erfgoedspoor voor de scholen.